acord

Parteneriatul Trans-Pacific poate fi mai rău decât ACTA

  • Posted on: 25 November 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.22

O versiune din 30 august 2013 a capitolului privind drepturile de proprietate intelectuală din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) confirmă îngrijorările exprimate anterior cu privire la faptul că participanții la negocieri sunt pregătiți să extindă aria de cuprindere a drepturilor de proprietate intelctuală în detrimentul drepturilor consumatorilor și protecției datelor cu caracter personal. Documentul a fost publicat de Wikileaks în 13 noiembrie 2013.

Textul acestui capitol privind drepturile de proprietate intelectuală, negociat in secret, și care a fost distribuit negociatorilor șefi de către Reprezentantul Comercial al SUA (US Trade Representative) după cea de-a 19-a rundă de negocieri care a avut loc în Bandar Seri Begawan, Brunei, în 27 august 2013, conține prevederi privind acordarea mai multor patente, crearea de drepturi de proprietate intelectuală în cazul datelor, extinderea domeniului de protecției pentru patente și drepturi de autor, extinderea privilegiilor deținătorilor de drepturi, creșterea pedepselor pentru încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală, limitând în același timp excepțiile în cazul tuturor tipurilor de drepturi de proprietate intelectuală.

Societatea civilă cere ca TAFTA – acordul comercial dintre SUA și UE - să nu conțină prevederi privind proprietatea intelectuală

  • Posted on: 28 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.6

Peste 45 de organizații ale societății civile din SUA și Europa, printre care și EDRi – organizație din care face parte ApTI – au solicitat ca propunerea de acord comercial dintre SUA și UE, intitulat Acordul Translatlantic de Liber Schimb (Transatlantic Free Trade Agreement - TAFTA) ar trebui să excludă orice prevederi referitoare la patente, drept de autor, mărci înregistrate sau alte forme de „proprietate intelectuală”.

Președintele SUA, Barack Obama, președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy și președintele Comisiei Europene, Jose Manueal Barroso, au anunțat, la 13 februarie 2013, lansarea oficială a negocierilor pentru TAFTA, cunoscut și ca Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții (Transatlantic Trade and Investment Partnership - TTIP).

Organizațiile societății civile au emis o declarație (IP OUT OF TAFTA) în care insistă asupra faptului că TAFTA nu ar trebui să includă nicio prevedere privind proprietatea intelectuală și că UE și SUA ar trebui să publice textele de negociere a acordului comercial. Organizațiile se tem că TAFTA ar putea include acele prevederi privind proprietatea intelectuală care au fost vizate de  acordul ACTA – respins de Parlamentul European - și cred că astfel de prevederi pot afecta dreptul cetățenilor la sănătate, cultură și liberă exprimare.

De ce intelegerea dintre Google si publisherii francezi este un lucru rau pentru internet

  • Posted on: 18 February 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat de pe blogul http://www.alinpopescu.ro

Pentru ca in multe cercuri e discutia momentului, e oarecum interesant de vazut care sunt consecintele acordului dincolo de zecile de milioane care au luat ochii oamenilor din presa, determinandu-i sa reactioneze precum vanzatorul caruia i se pune o punga mare cu bani pe masa.

Ca si background pentru intelegere, e de spus faptul ca ambele procese (cel din Belgia si cel din Franta) au ca punct de plecare niste procese incepute undeva in anii 2005 – 2006 daca imi aduc aminte. Din motive profesionale o sa prefer sa comentez stirea de business din spate si nu situatia juridica din Franta ori din Belgia. Un articol aparut in Gigaom spune lucrurilor pe nume si e un punct de vedere cu care sunt de acord.
 
Internetul e un loc liber. Adica, daca esti mic si iti construiesti un website, google te indexeaza la fel de bine ca pe marii publisheri. La fel se intampla si cu alte companii care-ti scot in fata continutul. Nu ai nicio problema. Totul e sa stii sa te joci cu un sitemap, cu robots.txt sau cu alte asemenea. Si esti acolo. Pur si simplu. Odata cu acordul despre care discutam, se pune in discutie chiar esenta libera a internetului. Daca pana ieri puteai intra in indexul de la google fara bataie de cap, de azi incolo poti ajunge sa ai nevoie de un acord de licentiere a continutului catre google. Consencinta e ca, daca esti mic, o sa fii tratat altfel. Acum, extinde aceasta regula si la alte companii si gandeste-te ca nimeni n-o sa mai incerce sa proceseze continutul websiteurilor de frica unor procese costisitoare. Rezultatul e oarecum simplu: mai multi bani pentru un grup mic de companii, mai putine informatii accesibile online, mai putina inventivitate in mediul online. Si roata se va invarti.

Despre Proiectul de Acord între SUA și UE privind transferul și folosirea datelor despre pasageri

  • Posted on: 1 December 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.23

În data de 17 noiembrie 2011, oficiali ai SUA și UE au parafat proiectul de acord care permite companiilor aeriene să transmită date despre pasageri (passenger name record – PNR) către Departamentul pentru Securitate Națională al SUA (DHS). Deși acordul nu poate intra în vigoare fără aprobarea Consiliului și Parlamentului European, membrii Parlamentului European au putut citi proiectul doar într-o sală închisă, în care nu puteau lua notițe și nici face copii.

Săptămâna aceasta, textul complet al acordului, care va fi supus votului Parlamentului European, a fost făcut public; textul reflectă însă eșecul abordării problemelor ridicate de către Parlament, precum și o serie de deficiențe în ceea ce privește protecția datelor, protecția drepturilor fundamentale și dreptul la un proces echitabil.

În rezoluția sa din 5 mai 2010, Parlamentul arăta că acordul PNR trebuie să ia forma unui tratat, să recunoască dreptul fundamental la liberă circulație, să interzică utilizarea datelor despre pasageri pentru operaţiuni de data mining și pentru realizarea de profiluri ale pasagerilor și să ia în considerare “datele despre pasageri care pot fi disponibile din alte surse care nu sunt prevăzute în acorduri internaționale, precum sisteme informatice pentru rezervări, localizate în afara UE”. Acordul propus nu îndeplinește aceste criterii și nu menționează niciunul dintre aceste aspecte.

Acordul pentru dezvoltarea si protectia operelor pe noile retele digitale

  • Posted on: 5 November 2009
  • By: Monica Lupascu

Am participat din partea APTI la evenimentul mult asteptat, in care titularii de drepturi, consumatorii, institutiile statului si multe alte persoane interesate au avut ocazia sa stea fata in fata pentru a discuta "de ce este nevoie de un asemenea acord", "care este scopul acordului", "de ce nu a fost mediatizat indeajuns" si, nu in ultimul rand, "cum vom colabora".