ancom

ApTI răspunde la consultarea ANCOM despre accesul terților la baza de date privind portabilitatea numerelor de telefon

  • Posted on: 30 October 2017
  • By: Redacția ApTI

În 27 octombrie, ApTI a dat curs consultării lansate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM – www.ancom.org.ro) în legătură cu accesul terților la baza de date privind portabilitatea numerelor de telefon. Consultarea aceasta a vine ca urmare a insistențelor unor categorii de terți, atât către ANCOM cât și către furnizorii de servicii de comunicații electronice care au obligații în contextul implementării portabilității numerelor, și care, prin urmare, au deja acces la baza de date centralizată (BDC) folosită pentru implementarea portabilității numerelor.

Brain drain: nici site-urile porno nu vor să rămână în România!

  • Posted on: 28 July 2017
  • By: Redacția ApTI

Am profitat de existența platformei Nu Vă Supărați și am folosit-o pentru a trimite ANCOM-ului o cerere în temeiul legii nr. 544/2001, pentru a afla ce efecte a mai produs Legea nr. 196/2003, pe frontul protecției „minorilor, precum și a demnității persoanei, pudorii și moralității publice, educația și creșterea, îndeosebi a minorilor și a tineretului, în general”.

Solicităm luarea unei poziții publice de către ANSPDCP și ANCOM pe tema măsurilor ONJN de blocare a Internetului

  • Posted on: 5 October 2015
  • By: Valentina Pavel

Astăzi, ApTI a trimis cereri către ANCOM și ANSPDCP pentru a solicita primirea unui punct de vedere și luarea unei poziții publice în ceea ce privește măsurile de blocare a site-urilor și de cenzurare a conținutului pe Internet adopdate de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) prin Decizia nr. 1926/2015.

Servicii de comunicații pentru utilizatorii cu dizabilități - proiect de decizie ANCOM

  • Posted on: 17 December 2014
  • By: Valentina Pavel

ApTI și APADOR-CH au trimis către Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) comentarii cu privire la proiectul de decizie „privind stabilirea unor măsuri adresate utilizatorilor finali cu dizabilități ce beneficiază de servicii de comunicații electronice destinate publicului”, aflat în dezbatere publică până astăzi, 17 decembrie 2014.

Opinia ApTI privind proiectul de decizie ANCOM referitoare la securitatea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice

  • Posted on: 27 May 2013
  • By: Redacția ApTI

ApTI a transmis astăzi, către ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), un punct de vedere referitor la Proiectul de Decizie privind stabilirea măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizorii de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului și raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra furnizării rețelelor și serviciilor de comunicații electronice, supus consultării publice de către autoritate.

Proiectul de decizie este construit pe baza unora dintre prevederile OUG nr.111/2011 privind comunicațiile electronice și detaliază obligațiile furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice sau de servicii de comunicații electronice destinate publicului în ceea ce privește:

  • luarea tuturor măsurilor de securitate adecvate pentru administrarea riscurilor care pot afecta securitatea rețelelor și serviciilor;
  • notificarea ANCOM cu privire la existența unor incidente cu impact semnificativ asupra securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

ApTI îşi exprimă susţinerea faţă de iniţiativa ANCOM, considerând că adoptarea unei decizii care să abordeze problema măsurilor minime de securitate ce trebuie luate de către furnizori este o măsură necesară și bine-venită, mai ales în contextul concluziile desprinse de către ANCOM din cele două studii efectuate în anul 2012 cu privire la securitatea și integritatea serviciilor și rețelelor de comunicații electronice, conform cărora „doar o parte dintre furnizori au proceduri clare și documentate pentru asigurarea continuității rețelelor și serviciilor, în majoritatea cazurilor stabilirea unor măsuri de securitate efectuându-se reactiv, în momentul apariției unui incident” (Raportul anual de activitate al ANCOM, paginile 13-14).

În punctul de vedere transmis, ApTI a formulat şi o serie de propuneri de modificare şi completare a proiectului de decizie:

ApTI solicită organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind comunicaţiile electronice

  • Posted on: 28 October 2011
  • By: Redacția ApTI

ApTI a transmis astăzi o solicitare către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii privind organizarea unei dezbateri publice pe marginea proiectului de ordonanţă de urgenţă privind comunicaţiile electronice, afişat pe site-ul ANCOM în data de 19 octombrie şi pe site-ul MCSI în data de 20 octombrie.

ApTI atrage atenţia asupra impactului deosebit pe care prevederile cestui proiect îl pot avea asupra drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti, în special dreptul la viaţă privată şi libertatea de exprimare şi solicită, în acest context, prelungirea termenului pentru primirea de comentarii şi propuneri cu privire la acest proiect.

În acelaşi timp, asociaţia reiterează observaţiile transmise în ianuarie 2011 cu privire la proiectul de lege privind comunicaţiile electronice (similar actualului proiect de ordonanţă de urgenţă), precum şi propunerea referitoare la reglementarea principiului neutralităţii Internetului, susţinută deja de aproape 400 de cetăţeni.

Pages