[Relatare] Neutralitatea netului: impactul asupra oamenilor, dincolo de detaliile tehnice
Ce este neutralitatea netului și care este impactul asupra utilizatorilor de Internet din lume și din România? Acestea sunt întrebările care au fost dezbătute la masa rotundă organizată de Asociația pentru Tehnologie și Internet, la care au fost prezenți reprezentanți ai companiilor de infrastructură în telecomunicații, autorități, ONG-uri specializate pe drepturi digitale, jurnaliști, avocați.
Întâlnirea a fost generată de consultarea publică cu privire la modul în care se va implementa Regulamentul european privind neutralitatea Internetului. Un rezumat ale celor mai importante probleme este disponibil aici.
Cristian Stanciu, reprezentant al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a prezentat un ghid elaborat de BEREC (Board of European Regulators for Electronic Communications) dedicat autorităților naționale europene de reglementare în telecomunicații, privind neutralitatea netului, care este sincronizat cu regulamentul Uniunii Europene pe acest subiect (2015/2120). Aici e prezentarea lui Cristian Stanciu.
Acest ghid este o premieră pentru că își propune unificarea reglementărilor pentru toate țările din UE. Acesta a intrat în vigoare în noiembrie 2015 și are la bază drepturile utilizatorilor pentru un Internet deschis. Printre precizările importante, el stipulează că exercitarea contractelor comerciale de folosire a Internetului de către utilizatori nu trebuie să încalce drepturile acestuia și în acest sens contractul cu acesta trebuie să fie transparent și formulat clar. Vitezele atinse de Internet trebuie trecute în contract, atât cea minimă sub care calitatea netului nu poate scădea, cât și cea medie și cea maximă care se poate atinge cel puțin o dată pe zi.
Cristian Stanciu a vorbit și despre discriminările tarifare, adică acele “zero rating applications”. Acestea sunt aplicații care continuă să funcționeze chiar dacă pachetul de Internet a fost epuizat. Regulamentul BEREC nu interzice aceste tipuri de aplicații. Pentru a exemplifica o astfel de situație, Bogdan Manolea, de la ApTI, a amintit situația în care Facebook continua să meargă prin Vodafone. Cristian Stanciu a atenționat că un tratament egal al traficului nu înseamnă ca toți utilizatorii vor beneficia de aceeași calitate a serviciilor. Regulamentul BEREC are un capitol referitor la serviciile specializate, care folosesc prioritar o bucată din banda de Internet. Acestea pot fi servicii de tele-medicină (operații făcute la distanță), servicii de tip IPTV liniar (eimisie TV liniara - ca televiziunea clasica - dar transmisă prin Internet) sau VoLTE (comunicatii de voce de tip VoIP optimizate pentru retelele de telefonie mobila LTE). Serviciile specializate nu pot fi utilizate sau înlocuite pentru rețeaua de Internet normală.
Pentru a putea monitoriza calitatea serviciilor de Internet și a aduce o probă în această direcție, ANCOM sugerează folosirea netograf.ro. Ghidiceanu de la ANISP a susținut că este util ca toți operatorii să folosească același instrument de evaluare. În cadrul dezbaterii, Alin Popescu de la Avocatnet.ro a pus întrebarea ce poate face un utilizator de Netflix dacă nu îi merge bine serviciul. Stanciu a răspuns că se lucrează la o metodologie de adresarea a acestor tipuri de probleme, dar între timp un utilizator se poate adresa direct ANCOM pentru evaluare și soluționare.
Matei-Eugen Vasile, de la ApTI, a făcut o prezentare în care a avertizat asupra principalelor probleme pe care le ridică regulamentul vizavi de utilizatori. El a sesizat probleme privind managementul traficului care se face de către furnizorul de servicii de Internet. În loc să fie “application agnostic”, adică să nu favorizeze anumite aplicații, se promovează acceptabilitatea managementului în funcție de tipul aplicației. În consecință există pericolul greșirii stabilirii clasei la nivel de ISP. De exemplu, o aplicație de video ar putea fi confundată cu una email și pusă într-o clasă inferioară de prioritate.
Bogdan Manolea (ApTI) a spus că problema cu contractele de furnizare de Internet este că deși găsești indicatori minimi de calitate pe prima pagină a site-urilor cu oferte comerciale, ce se întâmplă în profunzime este specificat în contracte sub diverse formulări și este necesară o documentare și pregătire specială. Cei prezenți au ridicat problema exprimării în contracte, iar reprezentantul ANCOM a spus că există intenții de a face un ghid de exprimare pe care să îl folosească operatorii, astfel încât lumea să înțeleagă la ce se referă contractele.
În finalul dezbaterii, Teodora Chiș, de la Digital Citizens, și-a exprimat temerea că unui utilizator normal îi va fi greu să înțeleagă cum va fi afectat de discuțiile despre neutralitate. Bogdan Manolea (ApTI) a sugerat parcurgerea site-ului www.savetheinternet.eu/ro care oferă explicații pe înțelesul tuturor și posibilitatea de exprimare pentru oricine pe subiectul neutralității.
ApTI va reveni la sfârșitul lunii august cu rezultatele consultării care este în curs până la 18 iulie.
Cele trei mari idei din consultare:
Servicii Specializate
Serviciile Specializate riscă să devină banda rapidă contra cost pentru marile companii, ceea ce va împinge tot restul site-urilor, ideilor și startup-urilor pe banda lentă.
Managementul Traficului
Nu lăsa furnizorul tău de Internet să decidă ce trafic este important și ce servicii online să încetinească, după bunul său plac.
Zero Rating
Pare că primești ceva gratis, dar îți transformă operatorul de telefonie mobilă într-un portar care decide cine intră și cine iese și îi dă un motiv pentru limite de trafic scăzute.
Aici găsești resursele prezentate în cadrul dezbaterii din 5 iulie:
Analiza draftului ghidului BEREC
Prezentarea despre neutralitatea Internetului - Cristian Stanciu (ANCOM)
Prezentarea despre zero-rating - Matei-Eugen Vasile (ApTI)
Prezentarea despre managementul traficului - Matei-Eugen Vasile (ApTI)
Prezentarea despre servicii specializate - Matei Eugen Vasile (ApTI)
Add new comment