comunicare

Comisia Europeană vorbește despre guvernanța globală a Internetului – faceți ce spunem noi, nu ce facem noi

  • Posted on: 27 February 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.4

Comisia Europeană a dat publicității, în 12 februarie, o Comunicare destul de consistentă privind guvernanța globală a Internetului. Unele dintre politicile promovate la nivel global de către Comisia Europeană sunt, într-adevăr, excelente – apărarea și promovarea drepturilor fundamentale și valorilor democratice, structuri de guvernantă multi-participative (multi-stakeholder), reguli clare care respectă drepturi și valori și o rețea unică nefragmentată etc.

Comisia are dreptate să promoveze această abordare și aceste valori. Dar cine va asculta, în contextul în care Comisia însăși nu reușește să respecte aceste principii?

„Reconstruirea încrederii în schimburile de date între UE și SUA” – câteva considerații

  • Posted on: 6 December 2013
  • By: Redacția ApTI
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.23
 
Comisia Europeană a publicat, în data de 27 noiembrie, o comunicare privind acordul „Safe Harbor” ca parte a pachetului mai larg de acorduri privind schimbul de date UE-SUA.
 
Poate cel mai dezamăgitor aspect al comunicării l-a constituit afirmația potrivit căreia Acordul Passenger Name Record (PNR) și alte acorduri privind schimbul de date funcționează, fără ca aceste afirmații să fie fundamentate. Prin a întreba pur si simplu Statele Unite dacă au încălcat regulile existente și a declara, în absența oricăror dovezi credibile, că acordurile privind datele referitoare la pasageri (PNR) și urmărirea datelor financiare (Terrorist Finance Tracking Programme - TFTP) „corespund intereselor comune de securitate ale UE și SUA, oferind în același timp, un nivel ridicat de protecție a datelor personale”, nu se oferă nicio informație nouă. Singurul lucru nou este aparenta convingere a Comisiei Europene că a  întreba politicos Statele Unite dacă au încălcat vreuna dintre aceste reguli reprezintă, de fapt, o investigație.

Turcia: Social media și drepturile noastre

  • Posted on: 1 August 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.15

Turkey Alternative Informatics Association, împreună cu alte 11 organizații neguvernamentale din Turcia, au publicat următorul anunț public, intitulat „Revendicarea drepturilor noastre privind mijloacele de comunicare socială („social media”), după protestele din Parcul Gezi”:

ONU și alte organizații internaționale au declarat că Internetul este principalul instrument pentru exercitarea libertății de exprimare și a libertății presei. Internetul și mijloacele de comunicare socială sunt indispensabile pentru progresul indivizilor, pentru participarea acestora în societate și pentru o democrație durabilă. Grupuri de oameni din întreaga lume solicită acces la informație, transparență și democrație participativă.

Libertatea de exprimare, libertatea de a protesta și viața privată sunt drepturi fundamentale ale omului. Libertatea de exprimare constă și în libertatea de a avea alte opinii. Însă defăimarea, discursurile instigatoare și apelurile la violență nu sunt incluse în libertatea de exprimare.

Mijloacele de comunicare socială au schimbat considerabil stilurile de comunicare și organizare. Ele nu reprezintă o amenințare pentru societate, ci, dimpotrivă, sunt un grup de instrumente extrem de valoroase pentru societate. Utilizarea lor nu este un act ilegal, ci o parte a libertății de comunicare, aceasta fiind un drept constituțional. Supravegherea comunicațiilor desfășurate prin intermediul mediilor de comunicare socială este, însă, ilegală. Potrivit art.22 din Constituția Turciei, „orice individ are dreptul de a comunica în mod liber. Unul dintre elementele fundamentale ale comunicării este confidențialitatea.”

Comentarii cu privire la proiectul de lege al comunicatiilor electronice

  • Posted on: 11 January 2011
  • By: Redacția ApTI

Asociatia pentru Tehnologie si Internet a trimis astazi catre ANCOM si MCSI comentariile sale cu privire la noul proiect de lege al comunicatiilor electronice, care implementeaza Pachetul Telecom - noile directive din domeniul comunicatiilor electronice adopate anul trecut de Uniunea Europeana.

Bune practici in comunicarea pe Internetul romanesc

  • Posted on: 17 June 2008
  • By: Redacția ApTI

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) impreuna cu Asociatia pentru Tehnologie si Internet (APTI) va invita la o masa rotunda cu tema Bunele practici in comunicarea pe Internet.
Intalnirea va avea loc, joi 19 iunie, intre orele 10 si 13.30 la sediul CJI din Bd. Regina Elisabeta nr. 32, (intre Piata Mihail Kogalniceanu si Str. Schitu Magureanu).