vot

Ghid pentru alegători - Întrebări frecvente privind protecția datelor personale în ziua votului - Alegeri locale 27 septembrie 2020

  • Posted on: 22 September 2020
  • By: Redacția ApTI
Toate entitățile implicate în procesul electoral în contextul alegerilor locale au obligația de a respecta legislația privind protecția datelor cu caracter personal (GDPR și alte acte normative incidente - vezi finalul articolului pentru detalii). Am realizat un ghid pentru alegători, cuprinzând răspunsurile pentru cele mai uzuale întrebări pe care le-ați putea avea la alegerile locale din 27 septembrie 2020, legat de respectarea datelor personale.

Votul electronic nu este încă o soluție

  • Posted on: 7 June 2019
  • By: Redacția ApTI

Astăzi, România nu poate implementa niciun sistem de vot prin Internet, care să asigure securitatea votului în condiții de anonimat, imposibilitatea fraudei și auditarea pe scara largă a unui astfel de sistem și a rezultatelor, indiferent de soluția tehnică aleasă, din motivele explicate mai jos. Riscurile sunt mult prea mari față de potențialele beneficii și de aceea sunt extrem de puține state în lume care au astfel de sisteme funcționale.

Considerăm că este inutil și total neproductiv sa vorbim despre o inițiativă legislativă anume. Peste 5 ani, în funcție de dezvoltările tehnologice, am putea să reanalizăm această concluzie.

Voturile europarlamentarilor români pentru reforma copyright și următoarele etape în procesul decizional

  • Posted on: 17 September 2018
  • By: Cezara Panait

În 12 septembrie 2018, Parlamentul European a adoptat mult criticatele propuneri pentru taxa pe link și filtrele de upload, în ciuda opoziției constante din toate zonele de interes vizate.  Vezi cum au votat europarlamentarii români filtrele pentru upload!

Săptămâna de acțiune #SaveYourInternet a început

  • Posted on: 4 September 2018
  • By: Cezara Panait

Săptămâna de acțiune pentru salvarea Internetului și a drepturilor de autor în UE tocmai a început! Între 4 și 11 septembrie, ne vom face vocile auzite din nou pentru a ne asigura că “mașina de cenzură” și “taxa pe link” din planurile pentru noua reglementare a copyright-ului în UE nu vor fi susținute în votul din sesiunea plenară ce va avea loc pe 12 septembrie în Parlamentul European.

Dezbatere publică la Ministerul Culturii și încă două luni până la votul JURI! Oprește taxa pe link și “mașina de cenzură” a Internetului!

  • Posted on: 8 January 2018
  • By: Valentina Pavel

În septembrie 2016, Comisia Europeană a lansat o controversată propunere de directivă pentru reforma drepturilor de autor. Acum Parlamentul European și statele membre, reprezentate în Consiliul UE, își consolidează pozițiile oficiale. Este timpul să le transmitem atât europarlamentarilor, cât și reprezentanților naționali un mesaj clar împotriva mașinii de cenzură a Internetului și împotriva taxei pe link!

Ajută-ne să salvăm Internetul!

  • Posted on: 20 January 2015
  • By: Valentina Pavel

Organizațiile membre European Digital Rights (EDRi), printre care și ApTI, au trimis astăzi o scrisoare deschisă ambasadorilor statelor membre ale Uniunii Europene pentru a le aminti despre importanța unui Internet deschis, transparent și sigur, atât pentru cetățeni, cât și pentru mediul de business.

Ziua de actiune WePromise.eu

  • Posted on: 15 May 2014
  • By: Redacția ApTI
Astăzi, o coaliție de 36 de organizații pentru apărarea drepturilor civile din Europa invită pe toată lumea să participe la o zi de acțiune în întreaga Europă pentru a cere viitorului Parlament European să apere drepturile civile digitale și drepturile omului.
 
Parlamentul European ia din de în ce mai multe decizii care au un impact direct asupra drepturilor și libertăților noastre. În ultimii 5 ani, Asociația pentru Tehnologie și Internet (ApTI) și alte organizații pentru apărarea drepturilor civile din întreaga Europa au dus o luptă pentru reguli mai bune de protecție a datelor și a intimității, pentru un Internet liber și deschis, pentru acces la informație și a susținut reformarea sistemului de drepturi de autor.
 
„Trebuie să luptăm pentru un Internet deschis și democratic! Acesta este momentul să îndemnăm la luarea de măsuri care să susțină libertățile noastre și să asigure că nu vor mai exista inițiative Europene de supraveghere, interceptare, cenzură a Internetului sau îngrădire a libertății de exprimare. Aceasta este ocazia noastră de a modela politicile privitoare la tehnologie sustenabile încă de la începutului unui nou mandat al Parlamentului European” declară Joe McNamee, de la European Digital Rights.
 
Astăzi are loc ziua de acțiune a campaniei WePromise.eu în întreaga Europă. Sunt organizate dezbateri între candidați și acțiuni pe rețelele de socializare pentru sensibilizarea tuturor vis-a-vis de importanța  amintirii factorilor de decizie că este datoria lor să apere drepturile digitale ale celor care i-au ales. Țelul este acela de a ne asigura că noul Parlament European înțelege, promovează și apără drepturile noastre online.
 
Ideea campaniei WePromise.eu este simplă: Candidații promit să susțină o cartă în 10 puncte a drepturilor digitale. Cetățenii promit să voteze pentru candidații care, până în ziua votului, au semnat carta. Campania a fost inițiată de European Digital Rights (EDRi), o rețea de 36 de organizații pentru apărarea drepturilor civile, în colaborare cu grupul internațional GoVeto. În momentul de față, are susținerea a 15 altor organizații, inclusiv Wikimedia Germania, Reporteri Fără Frontiere și asociația națională de protecție a consumatorului din Germania VZBV. Deja peste 330 de candidați pentru Parlamentul European din 24 de State Membre au semnat carta.
 
Legături utile:
 

Pages