Top 10 cele mai bune unelte (românești) de democrație digitală

  • Posted on: 16 September 2014
  • By: Valentina Pavel

În cadrul proiectului TheSponge, ApTI a organizat pe 8 septembrie 2014 o dezbatere cu tema unelte de democrație digitală. Împreună cu participanții, am descoperit o listă bogată de site-uri și unelte românești pe care le putem folosi pentru a crește implicarea civică și a încuraja democrația digitală. Dintre ele am ales cele mai bune 10, în opinia noastră subiectivă:

1.  Ai dat șpagă? Nu-ți place? Dar dacă tot ai dat - măcar să știi dacă ți-ai luat țeapă sau găseai mai ieftin în altă parte. Intră pe piatadespaga.ro și raportează anonim!


2. Te-ai săturat să mergi la ghișeu să te milogești pentru a primi o informație? Folosește nuvasuparati.info pentru a trimite instituțiilor solicitări de acces la informații de interes public. Puțină transparență nu strică nimănui.


3. Vrei să știi ce face statul cu salariul tău? openbudget.ro explică ce procent din contribuția virată la stat merge unde. Iar dacă nu te-ai lămurit cum e alocat bugetul României, banipierduti.ro îți arată pe ce ți se cheltuie banii.


4. Vin alegerile. Promisiunile se țin lanț. Vrei să vezi dacă candidații se țin de umflăturile din campanie? cineceapromis.ro monitorizează promisiunile candidaților din campania electorală și vede dacă au fost îndeplinite pe durata mandatului. Oricine poate înregistra lăudăroșeniile auzite. Mai mult, factual.ro verifică politicile și pe declarațiile publice din România. Fapte, că de vorbe ne-am săturat!


5. Iar dacă vrei să vezi pe unde se dă pomană electorală, intră pe alegericorecte.ro să vezi sau să faci o raportare.


6. Dar să vedem și la nivel local ce putem face pentru a fi cu ochii pe mult stimații noștri aleși. Pe domnuleprimar.ro poți trimite sesizări și solicitări primarului tău, iar răspunsul îl primești tot pe site. În București, poți să adopți un consilier și să iei legătura direct cu el ca să îi mai ceri detalii despre una-alta. nuasteptasupereroi.ro, ia tu frâiele!


7. În orice caz, dacă simți că politica te derutează, încearcă să îți faci aici un „test de compatibilitate”.


8. Deși nu mai sunt actualizate în continuare, alesiivoteaza.ro și hartapoliticii.ro încearcă să lămurească mai multe despre jungla politică, iar până în 2012, ofereau o imagine de ansamblu foarte bună.


9. Vezi și o hartă cu ce culoare politică au televiziunile locale și citește raportul ActiveWatch. Libertatea presei în România?


10. Am rezervat ultima poziție pentru două inițiative ce urmează să se lanseze în curând și au șansa să crească în top. Fii cu ochii pe openpolitics.ro pentru a testa ce au pregătit. Și de mâine vezi și onoratainstanta.ro. Ne vedem la evenimentul de lansare?

La mai mare!

 

Sponge este un laborator media experimental care conectează organizații din domeniul media, tehnologiei informației și a transparenței. Experimentăm cu noi unelte digitale de răspândire a informației de interes public. Promovăm informația liberă, relevantă și verificabilă sub forma de articole sau aplicații. Organizăm ateliere, hacatoane, cursuri și conferințe. Partenerii Sponge sunt CRJI, Active Watch, Ceata, Geo-spațial, ApTI și Facultatea de Științe Politice - Universitatea București.

Aceasta activitate este finanțată în cadrul proiectului „Sponge - conectarea rețelelor și comunităților de inovatori din domeniul media, tehnologiei informației și a comunicării”. Pentru perioada aprilie 2014 – martie 2015, proiectul beneficiază de o finanțare în valoare de 74 163 de euro prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Pentru informaţii oficiale despre granturile SEE şi norvegiene, accesaţi www.eeagrants.org



 

Comments

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.