sesizare

Sesizare către ANSPDCP cu privire la practici sistematice de încălcare a GDPR în publicitatea online

  • Posted on: 10 December 2020
  • By: Bogdan Manolea

Astăzi ApTI a depus o sesizare către Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal cu privire la practicile sistematice de încălcare a principiilor datelor personale pe care industria globală de publicitate online le desfășoară pe scară largă prin sistemul numit real-time bidding (licitații în timp real).

Reținerea datelor în Austria: Curtea Constituțională se adresează Curții de Justiție a Uniunii Europene

  • Posted on: 17 January 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.1

Curtea Constituțională a Austriei are rezerve în ceea ce privește compatibilitatea Directivei europene privind reținerea datelor cu prevederile Cartei Europene a Drepturilor Fundamentale Din acest motiv, cei 14 judecători ai Curții au adresat Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) o serie de întrebări cu privire la interpretarea Cartei Drepturilor Fundamentale a UE.

Această solicitare către CJUE are la bază o serie de plângeri adresate Curții Constituționale austriece împotriva reținerii datelor. Până în momentul de față, guvernul provinciei Carinthia, un angajat al unei companii de telecomunicații și un număr de 11 000 de indivizi s-au adresat Curții Constituționale.

Obligația de reținere a datelor a intrat în vigoare în Austria la 1 aprilie 2012. La scurt timp după aceea, organizația Austrian AK Vorrat a inițiat o campanie menită să strângă semnături în vederea sesizării Curții Constituționale. În doar câteva săptămâni, 11 139 de austrieci și-au exprimat susținerea față de această acțiune și dorința de a se alătura sesizării.

La 18 decemrbie 2012, judecătorii Curții Constituționale au anunțat că împărtășesc rezervele exprimate de către cetățeni. „În majoritatea covârșitoare a cazurilor, reținerea datelor generează îngrijorări pentru persoanele care nu prezintă niciun motiv pentru ca datele lor să fie reținute. Autoritățile obțin datele acestor indivizi și se află, ulterior, în posesia unor informații referitoare la comportamentul privat al acestora. În plus, există un risc crescut de abuzuri”, explică Gerhart Holzinger, președintele Curții Constituționale austriece. Acesta continuă: “Curtea Constituțională are obligația de a se adresa CJUE dacă are dubii în ceea ce privește interpretarea legislației Uniunii. Noi avem dubii în ceea ce privește compatibilitatea Directivei UE privind reținerea datelor cu drepturile garantate prin Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.”

Comisia Europeană discută despre posibilitatea sesizării Curții de Justiție UE în legătură cu ACTA

  • Posted on: 16 February 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.3

În cadrul unei întâlniri a șefilor de cabinet de la nivelul Comisiei Europene care a avut loc luni, 13 februarie, reprezentatul comisarului De Gucht a anunțat că este luată în considerare posibilitatea sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu ACTA. 

Conform minutelor întâlnirii, obținute de către EDRi, șeful de cabinet a vorbit despre “puternica mobilizare” a “anumitor ONG-uri și grupări active pe Internet” împotriva Acordului și a afirmat că este luată în considerare posibilitatea sesizării Curții de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu ACTA. Este important de menționat faptul că s-ar avea în vedere doar verificarea compatibilității între ACTA și legislația primară  a UE. În funcție de modul în care este elaborată, o astfel de sesizare riscă să fie destul de vagă și este posibil să nu conducă la un răspuns cuprinzător. Însă orice răspuns favorabil din partea Curții ar fi cel mai probabil folosit ca argument pentru ratificarea ACTA, cu motivația că decizia Curții “demonstrează” că nu există nicio problemă.

Şeful de cabinet a adăugat că este necesară o perioadă de reflecție asupra modului în care Uniunea Europeană ar trebui să se poziționeze cu privire la această chestiune  și că trebuie depuse eforturi pentru a depăși argumentul potrivit căruia creșterea economiei digitale este posibilă numai în contextul unei protecții adecvate a proprietății intelectuale. Secretarul General al Comisiei a precizat, la finalul discuțiilor, că executivul european va reveni asupra dosarului în timp util, după o “perioadă de reflecție aprofundată”.