brosura

O nouă broșură EDRI – drepturile omului și aplicarea privată a legii

  • Posted on: 27 February 2014
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 12.4

EDRi a publicat o broșură care analizează modul în care măsurile „voluntare” de aplicare a legii, adoptate și implementate de companiile online, contribuie la compromiterea drepturilor fundamentale și a valorii democratice a Internetului.

Fără îndoială, campaniile de succes împotriva SOPA și ACTA au demonstrat potențialul democratic al Internetului. Partajarea de informații prin intermediul mijloacelor sociale de comunicare, protestele online și alte astfel de acțiuni au generat o sinergie care a condus la demonstrații masive împotriva măsurilor de aplicare privată a legii, solicitându-se respingerea sau abandonarea acestora.

Resurse Educaționale Deschise – foarte pe scurt

  • Posted on: 22 November 2013
  • By: Valentina Pavel
Resursele Educaționale Deschise provoacă o schimbare majoră în educație. Cu ajutorul acestui tip de resurse trecem la un sistem de învățare în care vârsta, locul de pe glob și posibilitățile financiare nu mai sunt relevante pentru a avea acces la materiale educaționale, fie ele cursuri, manuale, exerciții, teste sau jocuri educative. Mai mult, avem acces la mai mulți profesori, la mai multe forme de învățământ și putem contribui efectiv la perfecționarea resurselor de învățare datorită modului liber în care sunt licențiate resursele educaționale. Și asta nu doar exclusiv în mediul digital sau neapărat având acces la Internet.
 
Ce înseamnă Resurse Educaționale Deschise?

"De ce este ACTA un acord controversat?"

  • Posted on: 24 October 2011
  • By: Redacția ApTI

Având în vedere recenta semnare a Acordului ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) şi lansarea procesului de ratificare de către părţile semnatare (printre care şi Uniunea Europeană), AccessNow.org, EDRi şi TACD au realizat o broşură ("De ce este ACTA un acord controversal?") adresată decidenţilor politici europeni şi menită să le ofere acestora informaţii succinte despre problemele acestui Acord şi despre motivele care sta la baza opoziţiei largi faţă de adoptarea sa.

În broşură se subliniază faptul că modalitatea în care s-a realizat negocierea Acordului îl privează de credibilitate democratică şi de claritate juridică. Dacă va fi ratificat, ACTA va avea implicaţii majore pentru libertatea de exprimare, accesul la cultură şi viaţa privată, va afecta comerţul internaţional şi va reprezenta un obstacol în calea inovării.

În acest context, autorii broşurii îi încurajează pe decidenţii politici europeni să ia în considerare implicaţiile ACTA atât la nivel naţional, în cadrul procesului de ratificare a acordului, cât şi înainte de exprimarea votului final asupra Acordului la nivelul Uniunii Europene. Totodată, în absenţa unor garanţii şi clarificări suficiente din partea Comisiei Europene şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, i se solicită Parlamentului European să voteze “împotriva” ACTA în cadrul viitoarei proceduri de ratificare.

Broşura, care a fost deja transmisă membrilor Parlamentului European, a fost tradusă şi în limba română (vezi şi formatul pentru tipărire).