securitate informatică

Comentarii la proiectul de lege privind implementarea Directivei NIS

  • Posted on: 28 April 2018
  • By: Redacția ApTI
În 4 aprilie 2018, a fost pe agenda ședinței de guvern proiectul de lege privind implementarea Directivei NIS care se adresează, în primul rând, operatorilor de servicii esențiale - persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, de tipul celor menționate în anexa legii și care furnizează un serviciu care îndeplinește condițiile prevăzute în lege. 
 
Proiectul de lege pentru implementarea directivei urmează, în marea sa majoritate, directiva. Și directiva nu ridică probleme în legătură cu drepturile digitale, nu în ultimul rând pentru că se adresează unor categorii bine definite și relativ restrânse de operatori. Totuși, desi unele din comentarii noastre din dezbaterea publică au fost acceptate, în proiectul de lege au ramas câteva detalii de implementare care pot duce la probleme, mai devreme sau mai târziu, din care două sunt mai serioase.

Propunere de amendamente pentru proiectul de lege privind securitatea informatică

  • Posted on: 23 September 2014
  • By: Valentina Pavel

Așa cum intuiam într-un alt articol, da, a venit rândul legii securității informatice. Deși nu este în procedură de urgență, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională are doar două zile la dispoziție pentru a își depune raportul.

China, Rusia, Tajikistan şi Uzbekistan propun un cod de conduită internaţional privind securitatea informatică

  • Posted on: 21 September 2011
  • By: Redacția ApTI

Într-o scrisoare din 12 septembrie 2011, China, Rusia, Tajikistan şi Uzbekistan au transmis Secretarului General al ONU o propunere de rezoluţie ONU privind un cod de conduită internaţional privind securitatea informatică, solicitând includerea acestei propuneri pe agenda celei de-a 66-a reuniunii a Adunării Generale a ONU (21-30 septembrie 2011) şi dezbaterea sa în cadrul organizaţiei.

Potrivit documentului, scopul acestui cod este de a “identifica drepturile şi responsabilităţile pe care statele le au în spaţiul informatic, de a promova un comportament constructiv şi responsabil al statelor şi de a consolida cooperarea în vederea gestionării ameninţărilor şi provocărilor existente în spaţiul informatic, astfel încât tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, inclusiv reţelele, să fie folosite exclusiv în beneficiul dezvoltării sociale şi economice şi bunăstării cetăţenilor.”

Aderarea la acest cod ar urma să fie voluntară, statele semnatare asumându-şi, prin aderare, o serie de responsabilităţi, printre care: