control

Implementarea "eRomânia 2", verificată de Corpul de control al primului-ministru

  • Posted on: 10 June 2013
  • By: Redacția ApTI

În data de 9 iunie 2013 a fost dată publicităţii "Sinteza Raportului de control privind verificările efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională în legătură cu modul de implementare a proiectului e-România 2". Controlul a fost efectuat de către Corpul de control al primului-ministru şi a a vizat verificarea modului în care au fost utilizate fondurile publice alocate în 2010 şi 2011 pentru realizarea proiectului "e-România 2", precum şi verificarea respectării dispoziţiilor legate cu privire la tribuirea şi executarea contractului de achiziţie publică pentru implementarea proiectului "e-România 2".

Proiectul "e-România 2", parte a Programului Naţional e-România, a avut ca obiectiv dezvoltarea unui portal cu informaţii despre toate localitîţile din România, incluzând: scurt istoric, autorităţi locale, obiective turistice, caracteristici geografice, informaţii despre cultură, sănătate, educaţie, mediu de afaceri etc. În urma procedurii de achiziţie publică organizată de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale MCSI (în prezent, Ministerul penrtu Societatea Informaţională), proiectul urma să fie implementat de către S.C. Omnilogic S.R.L., între cele două părţi fiind încheiat un contract în valoare totală de 49.958.530,10 RON

În sinteza Raportului de control se arată următoarele:

Unele guverne își doresc să aibă mai mult control asupra Internetului, prin intermediul UIT

  • Posted on: 1 September 2012
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.16

Au existat în ultima vreme o serie de controverse legate de propuneri ale unor state precum Rusia și China privind extinderea controlului Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT)  asupra Internetului.

În momentul de față, resurse cheie ale Internetului, precum adresele IP și numele de domenii  sunt administrate de către ICANN (corporație non-profit localizată în SUA, care îndeplinește funcțiile IANA) și de către agenții naționale și regionale. UIT are și o serie de atribuții referitoare la gestionare Internetului, precum promovarea IPv6 și coordonarea eforturilor internaționale în domeniul securității informatice. Regulamentele UIT privind telecomunicațiile internaționale, care datează din 1988 (așadar, dinainte de apariția world wide web) sunt în curs de revizuire și unii dintre membrii organizației au înaintat propuneri în acest sens. Premierul rus Vladimir Putin a declarat în cadrul unei întâlniri cu secretarul general al UIT Hamadoun Toure: “Vă suntem recunoscători pentru ideile care au fost propuse spre discuție. Una dintre acesea vizează stabilirea unui control internațional asupra Internetului, prin utilizarea capacităților de monitorizare și supraveghere ale UIT.”

În septembrie 2011, state precum China, Rusia, Tajikistan și Uzbekistan, au transmis Adunării Generale a ONU o propunere privind un “cod de conduită internațional privind securitatea informatică, în scopul stabilirii unor norme și reguli internaționale care să standardizeze acțiunile statelor în ceea ce privește spațiul cibernetic.”

În decembrie 2012, în Dubai, statele membre UIT vor discuta, printre altele, despre includerea Internetului în cadrul de reglementare al UIT. Deși acțiunile premergătoare întâlnirii sunt ținute secret, WCITleaks.org a dezvăluit o serie de propuneri referitoare la sporirea controlului UIT.

Comisia Europeană încearcă să extindă controlul guvernamental asupra Internetului

  • Posted on: 9 September 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 9.17

Directoratul General pentru Societate Informaţională şi Media din cadrul Comisiei Europene a elaborat recent o serie de şase documente de politică menite să extindă controlul guvernamental asupra Internetului.

Aceste politici au în vedere măsuri care includ: controlul guvernamental asupra numelor de domenii care pot fi înregistrate, dreptul de veto al guvernelor asupra noilor nume de domenii, modificări structurale semnificative la nivelul ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers), introducerea obligaţiei ca organizaţia să respecte avizele formulate de către guverne (cu excepţia cazurilor în care se consideră că acestea sunt ilegale sau afectează stabilitatea Internetului) şi crearea a două organisme care să supravegheze procesele decizionale şi politicile financiare ale ICANN.

Măsurile propuse le-ar oferi guvernelor un control de facto asupra sistemului de nume de domenii al Internetului, punând astfel capăt abordării autonome şi independente a sistemului. Aceste noi sugestii par a fi o consecinţă logică a poziţiilor exprimate de către şeful Directoratului pentru Audiovizual, Media şi Internet – Gerard de Graaf – în cadrul întâlnirii ICANN din Singapore, iunie 2011.