Europa

Vrei să te implici în discuțiile despre Internet?

  • Posted on: 12 May 2015
  • By: Valentina Pavel
Între 4-5 iunie la Sofia va avea loc EuroDIG (European Dialogue on Internet Governance), un eveniment ce reprezintă o platformă de discuții pentru toți actorii europeni, fie ei studenți, profesori, cercetători, oameni din mediul privat, reprezentanți ai guvernelor, simpli utilizatori de Internet sau societate civilă. EuroDIG este o rețea de persoane interesate să contribuie la discuții deschise și interactive despre guvernanța Internetului, pentru a face schimb de bune practici și măsuri de politici publice eficiente.

Grupul de Lucru Articolul 29 continuă investigațiile în cazul Google

  • Posted on: 14 March 2013
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.5

În octombrie 2012, Grupul de Lucru Articolul 29 (care reprezintă autoritățile pentru protecția datelor din statele membre ale Uniunii Europene) a transmis Google o serie de recomandări în vederea soluționării anumitor deficiențe referitoare la politica de confidențialitate a companiei. Grupul consideră că Google nu a luat măsurile necesare pentru a aborda chestiunile semnalate și că, prin urmare, continuă să nu respecte Directiva 95/46/CE privind protecția datelor.

În cadrul sesiunii plenare din 26 februarie 2013, autoritățile pentru protecția datelor din cadrul Uniunii Europene au decis să continue investigațiile în cazul Google și să ia toate măsurile necesare în acest caz, în baza puterilor și competențelor conferite, sub coordonarea unui grup condus de autoritatea franceză pentru protecția datelor (CNIL).

Se pare că autoritățile pentru protecția datelor nu mai sunt dispuse să închidă ochii la neregulile comise de Google.

“Graniţa Schengen virtuală” sau “Marele Firewall al Europei”

  • Posted on: 5 May 2011
  • By: Redacția ApTI

Articol preluat din Newsletter-ul EDRI 9.9

În cadrul unei întâlniri din februarie 2011 a grupului de lucru “Law Enforcement Working Party” al Consiliului Uniunii Europene (grup creat ca forum de cooperare în chestiuni referitoare, printre altele, la lupta împotriva terorismului, probleme vamale şi fraudă) s-a discutat despre posibile măsuri care să contribuie la crearea unui spaţiu cibernetic european sigur. Una dintre măsurile propuse vizează crearea unui “Mare Firewall al Europei” prin blocarea, la “graniţele Uniunii Europene” a conţinutului web “ilicit”.

Potrivit acestei propuneri, un spaţiu cibernetic european sigur ar urma să aibă o “graniţă Schengen virtuală” şi “puncte de acces virtuale” prin intermediul cărora “furnizorii de servicii Internet să poată bloca conţinutul illicit în baza unei liste negre întocmite la nivelul Uniunii Europene”.