Cultura romana pe Internet si licentele deschise

  • Posted on: 25 November 2011
  • By: Bogdan Manolea

Astazi am trimis, impreuna cu alte asociatii si persoane interesate de subiect,  o scrisoare deschisa catre Ministrul Culturii si Patrimoniului National pe tema patrimoniului cultural romanesc aflat pe Internet si care poate fi afisat la Europeana.eu. Pina acum sunt vreo 36 000 de opere romanesti incarcate acolo, insa tinta stabilita de UE pentru Roamnia este de 789 000 pina in 2011.  Pare mult, insa daca ne uitam doar la recentul concurs WikiLovesMonuments gasim aproape 6000 de imagini sub o licenta libera (deci care permit reutilizarea lor si incarcarea in Europeana.eu) ale patromoniului cultural imobil romanesc. <!--break--> Aceasta situatie ne determina sa intrebam ce o sa faca Ministerul Culturii pentru a profita de aceste opere sub licenta libera, ca si alte cinci intrebari conexe: 

  1. Ce acțiuni are în vedere Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în scopul implementării recomandărilor Comisiei Europene referitoare la conținutul digital, în general, și atingerii obiectivului indicativ de 789.000 de elemente cu care România ar trebui să contribuie la alimentarea Europeana în următorii patru ani, în particular?
  2. Ce atribuții/responsabilități are Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în raport cu Europeana și cu participarea României la alimentarea bibliotecii Europeana și care este entitatea/persoana din cadrul Ministerului care îndeplinește aceste atribuții?
  3. Care sunt celelalte Ministere sau entități publice și/sau private cu care Ministerul Culturii și Patrimoniului Național colaborează în sensul îndeplinirii recomandărilor pentru contribuția României la Europeana?
  4. În ce măsură Ministerul Culturii și Patrimoniului Național întreprinde acțiuni pentru a încuraja și/sau a permite persoane(lor) fizice sau juridice deținătoare de drepturi de autor pentru materialele culturale digitizate, să acorde accesul la aceste materiale prin intermediul Europeana și în ce constau aceste acțiuni?
  5. Ce acțiuni trebuie întreprinse pentru ca materialele culturale digitizate să poată fi publicate în Europeana, în cazul în care titularii drepturilor de autor asupra respectivelor materiale își dau acceptul în acest sens?

Asteptam cu interes raspunsul... :-)  

Comments

Bravo, frumoasa initiativa !

La noi chestiunea licențelor de copyright și copyleft este extrem de puțin dezbătută - cunoscută. Si în discuțiile sau susținerea ACTA se tot argumentează cu protejarea drepturilor de autor, fără să se înțeleagă că acestea (ca beneficii bănești) nu mai sunt de mult ale autorilor ci ale firmelor (edituri, case de discuri, studiouri cinematografice) care au preluat materialele dela creatorii lor.
Ar fi interesant de realizat un studiu - un sondaj prin care să aflăm cam care au fost încasările reale ale autorilor din țară pentru cărțile publicate în ultimii ani, deci pentru drepturile de autor. Majoritatea cunoștințelor mele știu că au cedat editurii drepturile, mulțumindu-se să primească 10-20 de exemplare (cazul fericit), sau chiar au plătit editurilor, preluând tot tirajul (?), grăbiți să le apară cartea. Chiar și atunci drepturile revenind editurii, așa cum apare pe contra-copertă.
Dar dacă autorul a cedat editurii drepturile asupra lucrării sale, atunci mai poate autorul să încarce versiunea electronică la Europeana? Mai poate el convinge editura în favoarea acestei încărcări pe Web, la Europeana sau în altă bibliotecă virtuală, când "toate drepturile asupra ediției sunt ale editurii ..."? Măcar de am fi capabili să publicăm în următorii ani sub licența Creative Common ...
Constatam zile astea ce confuzie se face între descărcarea - preluarea unui fișier de pe Web și plagiat. Faptul că am preluat (liber, sau îndeplinind condițiile cerute acolo) de pe un sait un fișier (articol, o carte, sau o piesă muzicală, pentru a o citi, vedea, asculta, etc.) și îl păstrez în calculator, în opinia mea nu are nimic de a face cu însușirea abuzivă, adică cu asumarea acestuia, cu plagiatul (exceptând desigur cazul că i-am și modificat pagina de titlu :-).
Continuăm să tolerăm însă furtul intelectual practicat de tot soiul de "somități", rectori, miniștri, academicieni, profesori, acceptăm lucrări de licență/master/doctorat plagiate, ba chiar îndrumăm elevii și studenții să plagieze, să reproducă în lucrările lor texte de "pe Internet"...
În schimb ne preocupă (și dorim?) restricționarea accesului la informație. Când ar fi nevoie de o lărgire a accesului în toate universitățile și centrele de cercetare la bazele de date academice. Cercetătorii adevărați și cadrele didactice preocupate profesional cotizează din greu la diferite societăți internaționale mai ales pentru a obține accesul la publicațiile de profil, sau la anumite biblioteci electronice.

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.