Neutralitatea Internetului în legislaţia din România
Sustine Neutralitatea Internetului prin semnarea amendamentului propus pe initiativa-legislativa.ro .
Cum ar fi ca furnizorul tău de servicii Internet să decidă ce servicii online poţi accesa în funcţie de valorea abonamentului pe care îl plăteşti? Spre exemplu, să poţi accesa avocatnet.ro, dar să fii nevoit să plăteşti un abonament mai mare pentru a putea accesa şi Wikipedia.
Sau cum ar fi dacă furnizorul tău de servicii ar prioritiza traficul către YahooMail, care s-ar încărca mult mai repede decât Gmail, în condiţiile în care tu ai cont Gmail?
Astfel de lucruri se întâmplă de fapt astăzi. În România, spre exemplu, unele servicii de Internet mobil (cum ar fi unele furnizate de către Orange) permit “acces nelimitat” doar către anumite site-uri, în funcţie de tipul abonamentului: cu cât valoarea abonamentului este mai mare, cu atât creşte numărul de site-uri care pot fi accesate “nelimitat”. În alte ţări, operatori care oferă servicii de Internet mobil, blochează aplicaţii VoIP (Voice over IP, ex. Skype), pentru că astfel de aplicaţii ar reprezenta un competitor pentru serviciile lor de telefonie.
Practici de acest gen ar putea deveni o regulă dacă nu există o dispoziţie legală care să prevadă expres ca Internetul să rămână aşa cum este acum: o reţea liberă şi nelimitată în mod artificial de furnizorii de servicii Internet.
Aceasta poziţie tranşantă de a asigura o reglementare legislativă în favoarea menţinerii caracterului neutru al Internetului (principiul neutralităţii Internetului) este susţinută de numeroşi experţi şi specialişti, inclusiv Sir Tim Berners-Lee, inventatorul World Wide Web:
„În ultimii ani, s-a relansat dezbaterea despre întrebarea dacă este necesară apariţia, de la nivelul guvernelor, a legislaţiei care să protejeze neutralitatea reţelei. Este. Deşi, în general, Internetul si Web-ul înfloresc într-un mediu lipsit de reglementări, unele valori de bază trebuie apărate prin lege.”
În Statele Unite ale Americii, Comisia Federală pentru Comunicaţii a adoptat un set de reguli care le interzic furnizorilor de reţele de comunicaţii fixe să blocheze orice tipuri de conţinut, aplicaţii, servicii legale şi/sau să prioritizeze anumite tipuri de trafic, cu excepţia cazurilor în care astfel de practici sunt necesare pentru gestionarea reţelei (network management). În Norvegia, o serie de furnizori de servicii Internet şi de organizaţii ale consumatorilor, alături de Asociaţia de Televiziune prin Cablu şi Autoritatea pentru Telecomunicaţii şi Poştă au elaborat şi adoptat o serie de principii privind neutralitatea Internetului, prin care se instituie dreptul utilizatorilor la o conexiune Internet care le dă posibilitatea de a accesa serviciile şi aplicaţiile dorite şi care nu permite discriminări între aplicaţii, servicii şi conţinut.
Legislaţia română din domeniul comunicaţiilor electronice nu conţine o astfel de prevedere, dar ea ar putea fi inclusă în Propunerea legislativă privind comunicaţiile electronice, care a fost înregistrată spre dezbatere la Senat (cu nr.b125/2011) la începutul lunii martie.
ApTI propune, în acest sens, introducerea în cuprinsul propunerii legislative a unui nou articol care să stabilească obligaţia ca furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice să nu împiedice sau întârzie traficul din reţelele lor, cu excepţia cazurilor în care o astfel de măsură este necesară pentru: încurajarea utilizatorilor finali să acceseze servicii sau aplicaţii pe care le aleg, asigurarea integrităţii şi securităţii reţelelor şi serviciilor furnizate; limitarea transmiterii de comunicări comerciale nesolicitate; implementarea unei obligaţii legale exprese în acest sens; implementarea unei decizie a unei instanţe judecătoreşti competente.
Textul complet al articolului propus a fost publicat pe initiativa-legislativa.ro, alături de un document explicativ, şi îi invităm pe toţi cei care doresc menţinerea caracterului neutru al Internetului să susţină această iniţiativă.
Comments
Nicolaie Consta...
3 May 2011 - 5:34pm
Permalink
Și aici:
http://www.kosson.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=387%3A...
https://www.facebook.com/group.php?gid=230205320777
Să fie cu succes!
Mihai Pop
5 July 2011 - 5:35pm
Permalink
Inevitabil sustin acest
Inevitabil sustin acest amendament. Acum incep sa inteleg de ce nu reuseam sa folosesc skype voice de pe telefonu mobil.
Cu respect,
Mihai @ http://www.sportivepariuri.ro
Add new comment