O trecere în revistă a sistemelor de vot electronic folosite în lume
English translation at The Sponge.
În acesta serie de articole ne vom apleca asupra subiectului votului electronic. Acest prim articol este o prezentare a sistemelor de vot electronic, în general, și a tipurilor de sisteme de vot electronic folosite în diverse locuri în lume.
1. Terminologie
Înainte de a intra în detalii despre diversele metode de vot electronic, trebuie stabilită terminologia necesară. Acest lucru este necesar pentru ca majoritatea oamenilor folosesc termenul de vot electronic drept un termen generic pentru multiplele modalități de vot care au în componență diverse componente electronice. În realitate, pot fi identificate patru modalități principale de vot care au în componența lor cel puțin o etapa care este executată pe cale electronică. În practică, pot fi întâlnite multiple variații ale fiecăreia dintre aceste patru modalități principale, dar fără a ne pierde în detalii, acestea patru sunt:
Numărare electronică: în cazul acestui tip de vot, doar numărarea voturilor se face folosind un sistem electronic. Tot restul se realizează prin metodele tradiționale: alegătorul intră în cabina de vot cu un buletin de vot de hârtie, își marchează alegerea pe buletinul de vot și, la final, introduce buletinul de vot în urnă.
Mașini de vot electronice care funcționează cu hârtie: în acest tip de vot, buletinul de vot cu opțiunea alegătorului este produs de o mașină de vot electronică. Aceasta înseamnă că alegătorul intra în cabina de vot unde găsește o mașină de vot electronica pe care o folosește pentru a face alegerea dorită. Mașina de vot generează un buletin de vot având marcata opțiunea alegătorului. Alegătorul ia buletinul de vot generat de mașina de vot și îl introduce în urnă. Urna poate fi o urna clasică, care stochează buletinele de vot până la încheierea scrutinului și al cărui conținut este numărat în mod tradițional, de către oameni. Totuși, de obicei rostul folosirii unei mașini de vot electronice care generează un buletin de vot este ca acest buletin de vot să poată fi ușor de interpretat în mod automat de către un alt sistem electronic. Așadar, o variație a acestui tip de vot folosește scannere, cu diverse nivele de automatizare, pentru scanarea buletinelor de vot și raportarea rezultatului numărătorii, buletinele de vot fiind păstrate pentru eventuale verificări.
Mașini de vot electronice cu înregistrare directă (Direct-recording electronic - DRE - voting machines în lb. engleză): acest tip de vot este pasul următor de la metoda precedentă. În acest tip de vot, alegătorul intra în cabina de vot unde găsește o mașină de vot electronica, la fel ca în cazul precedent, doar că în cazul mașinilor de vot DRE, mașina de vot înregistrează opțiunea alegătorului și contorizează direct, pe cale electronică, alegerea făcută. Nu se mai generează nici un buletin de vot și nu se mai folosește o urnă. Pentru a putea verifica corectitudinea înregistrării votului, atât de către alegător cât și de organizatori în ipoteza unei renumărări, mașinile de vot DRE pot avea implementat un sistem de verificare de către alegător pe baza unei urme de audit pe hârtie (în engleză: voter verification paper audit trail - VVPAT). Deși exista multiple moduri de implementare a unui sistem VVPAT, toate se bazează pe imprimarea pe hârtie a opțiunii alegătorului și stocarea acestei hârtii pentru a putea fi făcute eventuale renumărări.
Ce trebuie observat aici este ca un sistem DRE cu VVPAT este identic din punct de vedere funcțional cu un sistem bazat pe mașini de vot electronice care funcționează cu hârtie care este cuplat cu un sistem de numărare automată pentru ca ambele numără voturile în mod automat și ambele produc o urma de audit pe hârtie.
Vot la distanța online/pe Internet: în acest tip de vot, alegătorul nu mai trebuie să meargă la cabina de bot pentru a vota, ci-și poate face alegerea folosind orice dispozitiv care se poate conecta printr-o rețea publica la sistemul de vot online care primește și contorizează opțiunile alegătorilor.
2. Sisteme de vot electronic folosite în lume
În continuare, vom vedea care sunt cele mai relevante example de țări care au luat în considerare implementarea unui sistem de vot electronic, care au folosit sau care folosesc în prezent sisteme de vot electronic (n.a.: pentru consistență, ordinea țărilor este aceiași cu cea din articolul în lb. engleza, unde acestea sunt ordonate alfabetic):
2.1. Australia
Australia a organizat o serie de teste pentru votul electronic, primul dintre ele în Octombie 2001, cu ocazia alegerilor pentru Adunarea Legislativă din Australian Capital Territory. Cu acea ocazie a fost folosit un sistem bazat pe mașini de vot care funcționează cu hârtie, combinat cu un sistem de scanare optică pentru contorizarea voturilor. 8.3 % din totalul voturilor exprimate cu acea ocazie au fost exprimate folosind sistemul electronic de vot.
La nivel federal, Australia a respins votul electronic în 2014.
Cu toate acestea, la nivel regional, în New South Wales, mașinile de vot sunt folosite din 2007 din rațiuni de a-i ajuta pe cei cu deficiențe de vedere să voteze neasistați. Mai mult decât atât, în 2010 New South Wales a făcut un pas mai departe, împlementând sistemuliVote, de vot la distanță prin Internet.
2.2. Belgia
Belgia a început să introducă votul electronic în 1991. Sistemului implementat a ajuns să acopere 44% din numărul total de persoane cu drept de vot în 1999 și a rămas la acest nivel până în prezent.
Sistemul folosit în Belgia până în 2006 a fost o variație a ideei de sistem de vot bazat pe mașini de vot electronice care funcționează cu hârtie combinat cu un sistem electronic de numărare. Diferența consta în faptul că mașinile de vot utilizau un card cu bandă magnetica pe care se înregistra opțiunea alegătorului. Aceasta implementare fusese aleasă pentru a ușura citirea și contorizarea voturilor. În 2010 a început să fie utilizat un sistem nou. Sistemul nou imprimă opțiunea alegătorului pe un buletin de vot de hârtie care este scanat de un sistem de numărare electronic. Această modificare a fost făcuta pentru ca alegătorul să poată vedea opțiunea înscrisă pe buletinul de vot, lucru care nu era posibil când opțiunea era înscrisă pe banda magnetică a cardurilor folosite de vechiul sistem.
2.3. Brazilia
Brazilia este una dintre cele doar 3 țări care folosesc un sistem de vot electronic la nivel național. Sistemul este bazat pe mașini de vot DRE și este în uz din 1996. În 2012 a fost adăugat un sistem biometric de autentificare a alegătorilor. Sistemul nu are VVPAT. În 2009 a fost adoptată o lege care obliga la adăugarea unui sistem VVPAT, dar în 2011, Curtea Supremă din Brazilia a suspendat implementarea acestui sistem.
2.4. Canada
Canada nu are un sistem de vot electronic la nivel național. Elections Canada, autoritatea electorală Canadiană a publicat în 2010 un studiu comparativ pe tema sistemelor de vot electronic folosite în Europa și America de Nord. În liniii mari, acest studiu are o poziție ambivalentă față de perspectiva votului electronic.
La nivel local, au fost testate și, pe alocuri, încă sunt folosite diverse sisteme de vot electronic. La nivel regional, unele regiuni chiar au creat legislație specifică pentru a permite votul electronic.
2.6. Estonia
Estonia este a doua din cele 3 țări care folosesc un sistem de vot electronic la nivel național și singura din lume care folosește un sistem de vot la distanță prin Internet la nivel național. Primul test al acestui sistem de vot a avut loc în 2005, cu ocazia alegerilor locale, când votul prin Internet a fost folosit în întreaga țară, ceea ce a fost o premieră mondială. În 2007 au organizat primele alegeri naționale în care au folosit sistemul de vot electronic în întreaga țară, ceea ce a fost iarăși o premieră mondială.
2.7. Finlanda
Finlanda a făcut un test de utilizare al unui sistem de vot electronic în 2008, folosind mașini de vot DRE fără VVPAT cu ocazia alegerilor locale din 3 orașe. 232 de alegători s-au lovit de o problemă de utilizabilitate din cauza căreia voturile lor nu au fost contorizate. Ca rezultat, Curtea Supremă Administrativă din Finlanda a ordonat reorganizarea alegerilor în acele 3 orașe.
2.8. Franța
Franța folosește un sistem de vot la distanța prin Internet doar pentru cetățenii din diasporă. Au fost făcute încercări de a introduce votul electronic pe scară mai largă dar acestea au întâmpinat o opoziție foarte fermă și planurile nu s-au materializat.
2.9. Germania
Germania a folosit mașini de vot DRE fără VVPAT din 1999 până în 2008. În 2009 Curtea Constituțională din Germania le-a declarat neconstituționale, punând astfel capăt votului electronic în Germania.
2.10. India
India este cea de-a tria și ultima țara care folosește un sistem de vot electronic la nivel național. La fel ca Brazilia, India folosește mașini de vot DRE. De asemenea, la fel ca Brazilia, mașinile de vot folosite în India nu au VVPAT. Totuși, în India Comisia Electorală a decis asupra introducerii unui sistem VVPAT după de au fost sesizate probleme atât de către Înalta Curte din Dehli cât și de Curtea Supremă a Indiei. La momentul scrierii acestui articol, implementarea sistemului VVPAT era încă în faza de test, cu o răspândire foarte limitată.
În 2011, India a testat și un sistem de vot la distanță prin Internet în Gujarat.
2.11. Irlanda
Irlanda a făcut un test de vot electronic folosind mașini de vot electronic fără urmă de audit în 2002. Sesizările au apărut imediat, în 2009 a fost luată decizia de a renunța la sistemul de vot electronic și în 2010 a fost luată decizia de a și casa mașinile de vot achiziționate. Costul acestui experiment a fost de 54 milioane de Euro.
2.14. Olanda
Olanda a folosit votul electronic timp de aproximativ 20 de ani până la scandalul din jurul mașinilor de vot folosite la alegerile generale din 2006. Ca rezultat al acestui scandal, Olanda a pus capăt folosirii votului electronic în 2007. Sistemul de vot electronic folosit la acel moment în Olanda era bazat pe mașini de vot DRE fără VVPAT.
2.13. Norvegia
Norvegia a făcut os serie de teste folosind un sistem de vot la distanță prin Internet începând din 2008. În 2014, Norvegia a decis să pună capăt experimentelor cu votul electronic.
2.16. Suedia
Suedia nu a implementat niciodată un sistem de vot electronic dar acest subiect a tot fost dezbătut de peste 10 ani.
2.5. Elveția
Elveția a început să testeze steme de vot electronic în 2004. A început aceste teste doar în cantoanele Geneva (2004), Neuchâtel (2005) și Zürich (2005). Folosind aceste teste ca punct de plecare, testele au fost extinse în mod constant începând din anul 2008. Un moment important a avut loc în 2014, când legislația a fost modificată pentru a clarifica diverse probleme privind folosirea votului electronic.
În 2008 a fost implementat votul la distanță prin Internet pentru prima dată, doar pentru cetățenii elvețieni din diasporă din anumite țări. Din 2014, toți cetățenii elvețieni din afara țării pot vota folosind sistemul de vot prin Internet.
2.12. Marea Britanie
În Marea Britanie au fost făcute mai multe teste a unor sisteme de vot electronic folosind un amestec de sisteme bazate pe mașini de vot electronice care funcționează cu hârtie combinate cu numărare electronică, cu sisteme bazate pe mașini de vot DRE și cu vot la distanță prin Internet, în funcție de circumscripție. După o serie de rapoarte foarte critice în urma alegerilor din Anglia și Scoția din 2007 și din Londra din 2008, părea că ideea de vot electronic a fost abandonată. Cu toate acestea, în 2012, la alegerile pentru primarul Londrei și la alegerile locale din Scoția a fost folosit, din nou, un sistem de numărare electronică. Costul folosirii acestui sistem în 2008: 1.5 milioane de Lire mai mult decât dacă s-ar fi făcut numărătoarea manuală.
2.15. Statele Unite ale Americii
Când vine vorba de vot electronic, Statele Unite reprezintă un adevărat mozaic de sisteme și implementări. Votul electronic a fost folosit prima dată cu ocazia alegerilor preliminare pentru candidatul partidului Democrat, în Arizona, în 2000. Începând de atunci, numeroase sisteme de vot electronic au fost testate și folosite cu varii grade de succes în diverse părți ale Statelor Unite, de la simple sisteme de numărare electronică a buletinelor de vot, la faimoasele mașini de vot Diebold (care sunt mașini de vot DRE) și până la diverse sisteme de vot pe Internet. Nu vom intra în detalii în privința votului electronic în Statele Unite pentru că acesta este un subiect prea vast pentru a fi abordat în acest articol.
Ținând cont de toate acestea, să vedem câteva statistici:
Considerat / Folosit în trecut |
Teste / Utilizare parțială |
Utilizare universală |
Total |
|
Mașini bazate pe hârtie + numărare electronică sau DRE cu VVPAT |
|
1 (6.25%) |
|
1 (6.25%) |
DRE fără VVPAT |
4 (25%) |
|
2 (12.5%) |
3 (18.75%) |
Vot prin Internet |
2 (12.5%) |
2 (12.5%) |
1 (6.25%) |
5 (31.25%) |
Amestec de mai multe sisteme |
|
4 (25%) |
|
4 (25%) |
Total |
6 (37.5%) |
7 (43.75%) |
3 (18.75%) |
|
În următorul articol din această serie vom vedea care sunt problemele descoperite în sistemele de vot electronic folosite în lume.
Add new comment