Protecția vieții private și supravegherea necontrolată a Internetului – principii internaționale
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.18
O coaliție de organizații internaționale – printre care și EDRi – solicită instituțiilor ONU și ale Uniunii Europene să evalueze gradul în care legislațiile naționale și internaționale privind supravegherea sunt în conformitate cu obligațiile internaționale în materie de drepturile omului.
În acest sens, a fost elaborat un set de principii internaționale împotriva supravegherii necontrolate. Cele 13 principii stabilesc pentru prima dată un cadru pentru evaluarea practicilor de supraveghere în contextul obligațiilor internaționale privind drepturile omului.
Un grup de organizații ale societății civile a prezentat oficial cele 13 principii în data de 20 septembrie 2013, la Geneva, în cadrul unui eveniment organizat de către Navi Pillay, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului și Frank LaRue, Raportorul Special ONU pentru Libertatea de Exprimare, în contextul celei de-a 24-a sesiuni a Consiliului pentru Drepturile Omului. Evenimentul a fost găzduit de către Misiunile Permanente ale Austriei, Germaniei, Liechtensteinului, Norvegiei, Elveției și Ungariei.
Navi Pillay a declarat, în cadrul acestui eveniment, că „progresele tehnologice reprezintă instrumente puternice pentru democrație, întrucât oferă tuturor posibilitatea de a participa în societate, dar utilizarea tot mai frecventă a tehnicilor de data mining de către agențiile de informații tinde să conducă la dispariția graniței dintre supravegherea legitimă și supravegherea arbitrară în masă.”
În cel mai recent raport înaintat Consiliului pentru Drepturile Omului, Frank La Rue a subliniat relația directă între măsurile de supraveghere impuse de state, viața privată și libertatea de exprimare: „Dreptul la viață privată este adesea înțeles ca fiind o cerință esențială pentru exercitarea dreptului la liberă exprimare. Amestecul nejustificat în viața privată a persoanelor poate limita în mod direct sau indirect libera dezvoltare și schimbul de idei. O încălcare a unui drept poate fi atât cauza cât și consecința încălcării unui alt drept.”
Raportorul Special al ONU a menționat că „până acum, activitățile de supraveghere aveau un scop limitat și exact, dar Internetul a schimbat contextul prin oferirea posibilității desfășurăriii unor acțiuni de supraveghere în masă. Acesta este pericolul.”
Informații suplimentare:
- The UN High Commissioner Says Privacy Is a Human Right (20.09.2013)
- The United Nations Meets 13 Principles Against Unchecked Surveillance (20.09.2013)
- The third hearing of the European Parliament's Civil Liberties Committee into surveillance of and by EU member states (24.09.2013)
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment