Salvează Internetul și libertatea de exprimare în UE - următorii pași în reforma copyright
Comisia JURI din Parlamentul European a adoptat prin votul său din 20 iunie în dosarul reformei copyright cele mai negative articole pentru libertatea de exprimare și accesul la informații în UE, în dezacord cu interesele declarate ale zecilor de mii de cetățeni europeni pe care ar trebui să îi reprezinte și încălcând Carta Drepturilor Fundamentale a UE.
Ce urmează
1. Confirmarea mandatului de negociere a comisiei JURI
JURI și-a acordat un mandat de negociere a dosarului în dezbaterile cu Consiliul UE. Dacă un partid politic sau un grup de europarlamentari se opun acestui mandat, va fi necesar încă un vot al întregului Parlament European. Cum a fost deja anunțată opoziția față de acest mandat de negociere, votul PE s-ar putea să aibă loc în data de 4 iulie.
Astfel, cei 751 de europarlamentari vor trebui să decidă dacă acceptă rezultatul votului JURI sau deschid dezbateri ample în acest dosar, cu un număr mult mai mare de decidenți. În ipoteza respingerii mandatului de negociere al JURI și al unei noi dezbateri în plenul PE, europarlamentarii pot propune noi amendamente sau respinge actualele articole (11 și 13, de exemplu).
2. Negocieri cu Consiliul UE (iulie - octombrie)
Vor avea loc dezbateri între Parlamentul European și Consiliul UE, pentru stabilirea formei finale a documentului. Deși nu există termene limită oficiale, este de așteptat ca Parlamentul să ia o decizie destul de curând, pentru ca adoptarea acestei propuneri dăunătoare să nu influențeze negativ votul cetățenilor la alegerile europarlamentare din mai 2019. Așa că negocierile s-ar putea sfârși la începutul lunii octombrie.
3. Traducerea directivei și adaptarea lingvistică în toate limbile de lucru ale UE (octombrie - noiembrie)
4. Votul final al Parlamentului European (decembrie - ianuarie)
Procesul legislativ se va sfârși prin votul din sesiunea plenară a Parlamentului European, în care toți europarlamentarii vor trebui să decidă asupra libertății de exprimare pe Internet, a accesului la informație, a zonei educaționale și a altor aspecte de interes general.
Cele mai importante articole
Articolul 13 - Mașina de cenzură
Cu un rezultat de 15 voturi pentru și 10 împotriva, mașina de cenzură a Internetului în UE a fost adoptată. Platformele online devin responsabile pentru conținutul pe care îl uploadezi pe acestea și trebuie să se asigure că nu încalci drepturi de autor. Ele vor fi forțate să îți filtreze tot conținutul și să implementeze un algoritm care să decidă ce ai voie să publici online și ce nu. Pentru a-și minimiza riscurile la care se supun, platformele vor opta pentru filtrarea excesivă a conținutului ca să se pună la adăpost față de consecințele juridice. Libertatea de exprimare va fi restricționată, iar Internetul nu va deveni o platformă închisă și cenzurată. Vezi aici atenționările venite chiar de la părinții Internetului și aici cum filtrele dau greș.
Articolul 11 - Taxa pe link
Acest amendament a fost adoptat la o diferență de un singur vot - 13 europarlamentari au votat pentru introducerea dreptului de autor auxiliar (taxa pe link), în timp ce 12 s-au opus. Editorii de presă vor câștiga drepturi noi, nejustificate, și vor ajunge să dețină controlul asupra comunicațiilor pe Internet. Ei vor decide ce informații ajung la tine, dacă mai poți cita sau nu, ce link-uri poți să distribui și pentru ce preț.
Articolul 4 - Zona educațională
Excepția privind educația conține o clauză de prioritate a licenței, care permite posesorilor de drepturi să înlăture aplicare excepția și să dicteze condiții de licențiere problematice pentru utilizatorii din mediul educațional, ceea ce creează un precedent periculos pentru drepturile utilizatorilor și contravine hotărârii CJUE privind acest subiect. Citește aici o analiză mai detaliată.
Articolul 3 - Exploatarea textelor și a datelor
Excepția privind exploatarea textelor și a datelor (text and data mining - TDM) este limitată doar la scopuri de cercetare științifică. Extinderea aplicării TDM pentru orice scop (care este crucială pentru dezvoltarea tehnologiilor precum inteligența artificială în UE) este doar opțională și nu se va aplica în întreaga UE. Citește aici mai multe detalii.
Implică-te și tu și salvează Internetul! Poți suna europarlamentarii sau le poți transmite direct e-mailuri prin platforma Save Your Internet. Lupta continuă și avem șanse să schimbăm cursul votului DOAR prin implicarea ta!
Add new comment