Uniunea Europeană, Spyware-ul e o amenințare gravă la adresa drepturilor omului!
Software-ul de spionaj numit spyware continuă să facă victime și să distrugă viețile unor oameni care fac activism pentru drepturile omului, care fac jurnalism de investigație sau care sunt parte din opoziția politică. Doar despre Pegasus, organizații precum Amnesty International și Citizen Lab publică rapoarte o dată la câteva luni. Companii precum Apple continuă să trimită notificări utilizatorilor care au fost ținte ale unor încercări de infectare cu spyware.
O dată ce un smartphone e infectat e infectat cu spyware, victima e practic într-o monitorizare constantă mult mai gravă decât orice mandat legal de interceptare. Camera foto, microfonul sunt folosite pentru a spiona viața cotidiană a victimei, datele îi sunt sustrase din telefon, conversațiile online îi sunt urmărite, iar GPS-ul telefonului raportează constant locația către atacator. Amnesty International a publicat acum 3 luni un video cu mărturii ale victimelor Pegasus - poate cel mai cunoscut spyware - în Thailanda.
Acest tip de software este vândut, de cele mai multe ori, exclusiv instituțiilor de stat. În Spania, Polonia și Grecia, spyware-ul a fost ațintit asupra opoziției politice și jurnaliștilor, astfel încât, acum, aceste țări sunt într-un proces de a judeca abuzul de putere al guvernului.
Spyware-ul de supraveghere e o amenințare la adresa democrației în Uniunea Europeană. Folosirea sa subminează libertatea de exprimare și organizare politică, cât și libertarea presei. Autoritatea Europeană pentru protecția datelor cu caracter personal a declarat că spyware-ul este o lezare a dreptului fundamental la viață privată.
European Digital Rights, o coaliție de organizații pentru drepturi digitale din care face parte și ApTI, s-a alăturat ca semnatar al unei scrisori deschise publicate cu ocazia începerii unui nou mandat în Parlamentul European. Susținem, la rândul nostru, mesajul central al scrisorii, anume:
"Comisia, Consiliul și Parlamentul [Uniunii Europene] trebuie să ia urgent măsuri ferme pentru a limita abuzul de spyware în UE și să susțină valorile UE prin respectarea și protejarea drepturilor fundamentale, introducerea unor mecanisme eficiente de responsabilizare și oferind remedii victimelor supravegherii ilegale prin programe spyware. În plus, statele membre sunt responsabile pentru protejarea drepturilor fundamentale ale tuturor persoanelor aflate sub jurisdicția lor."
Scrisoarea conține acțiuni concrete pe care semnatarii doresc să le vadă întreprinse de Comisie, Consiliu, Parlament, cât și de statele membre în sine.
ApTI încurajează europarlamentarii români care își încep acum mandatul să susțină, prin votul lor, dreptul la viață privată, libera exprimare și libertarea presei. Le cerem să nu voteze pentru derogări de la obligațiile care le revin în materie de drepturi fundamentale în temeiul Cartei Drepturilor Fundamentale și a Convenției Europene a Drepturilor Omului prin invocarea unor excepții pentru securitate națională.
În România, ApTI susține o transparentizare a achiziției și folosirii software-ului de tip spyware. Ministerul Afacerilor Externe a refuzat în 2022 să confirme sau să infirme, la cererea unor jurnaliști, dacă statul român a achiziționat programe spyware și dacă le-au folosit împotriva propriilor cetățeni. Între timp, Regulamentul european privind libertatea mass-mediei a intrat în vigoare și prevede faptul că spyware-ul poate fi folosit împotriva jurnaliștilor în anumite cazuri, decizia fiind la latitudinea statului membru.
Ne-am dori ca și reprezentanții României să dea dovadă de asumare și transparență și să își asume protejarea drepturilor fundamentale ale omului, atât la nivel național, cât și prin reprezentanții noștri în instituțiile europene, fie ele Parlament sau Consiliu.
Add new comment