Exercițiu civic. Ai vorbit vreodată cu un europarlamentar?

  • Posted on: 9 May 2018
  • By: Valentina Pavel

UPDATE: Pe 12 iunie alătură-te mișcării SaveYourInternet.eu și spune NU mașinii de censură și taxei pe link! Sună europarlamentarii indeciși și convinge-i să voteze împotriva Articolelor 11&13! Libertatea de exprimare online stă într-un fir de ață după ce Consiliul deja a adoptat filtrele de conținut și monitorizarea upload-urilor. Mai multe detalii aici.

 

Anunțam și în newsletter că pregătim un exercițiu civic, așa că iată:

Ai sunat vreodată vreun europarlamentar? Vrei să vezi cum e? Alătură-te luni, 14 mai, între orele 15:00 - 17:00, unei acțiuni coordonate în mai multe țări, care constă în a suna europarlamentarii, pentru a opri “mașina de cenzură” și “taxa pe link”, cele două articole extrem de periculoase din propunerea de reformă copyright a Comisiei Europene!

SAU SUNĂ-I CHIAR ACUM!

Îi zice “reforma copyright”, dar este de fapt un sistem generalizat de cenzură și de monopolizare a link-urilor de către editorii de presă. Sub masca unei noi directive privind modificarea drepturilor de autor în Uniunea Europeană, ne sunt amenințate libertatea de exprimare și posibilitatea de a avea un business digital și ne este pus în pericol dreptul de a cita.

Aici găsești informații generale despre propunerea de directivă și infografice despre cum te afectează, indiferent dacă ești profesor, cercetător, trainer, bibliotecar, jurnalist, blogger, te ocupi de media online sau ai o afacere digitală.

Vreau să pun mâna pe telefon. Cum procedez?
Mai jos găsești instrucțiuni despre cum se va desfășura acțiunea și un model pas cu pas de convorbire cu europarlamentarii, atât în română, cât și în engleză.

Aici găsești lista de europarlamentari pe care e important să-i contactezi înainte de votul în Comisia JURI (preconizat pentru 20/21 iunie 2018). Unii dintre ei nu și-au definitivat încă o poziție fermă, așa că poți începe cu ei (dar nu te opri doar la ei). Europarlamentarii indeciși sunt:

S&D

Jytte GUTELAND: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/124991/JYTTE_GUTELAND_home.html

Sylvia-Yvonne KAUFMANN: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/1849/SYLVIA-YVONNE_KAUFMANN_home.html

Maddy Delvaux: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/124776/MADY_DELVAUX_home.html

ECR

Sajjad KARIM: http://www.europarl.europa.eu/meps/en/28481/SAJJAD_KARIM_home.html

Cum sun?
Folosește gratuit tool-ul Open Media. După ce îți introduci numărul de telefon pe ecran, vei primi un apel.

Care ar fi cel mai bun moment să sun europarlamentari?
Luni, 14 mai, între 15:00 - 17:00. E o acțiune coordonată în mai multe țări și cel mai mult contează să zbârnâie telefoanele, ca să transmitem un mesaj puternic. Poți să suni de acasă, de la birou, din mașină - de oriunde, atâta timp cât nu există zgomot puternic de fond.

Dacă te simți mai confortabil, poți veni și la ApTI Hub să sunăm împreună (dar anunță dacă vii pe valentina.pavel@apti.ro). Am luat în considerare diferența de fus orar; orele menționate sunt pentru ora României ;)

Dacă nu poți luni sau vrei să îi mai suni și în alte zile, recomandăm luni - miercuri, tot între 15:00 - 17:00. Inside info: joi după prânz nu o să mai fie nimeni în birou.

Ce trebuie să știu înainte de a suna?
1. Vorbește clar și politicos, spune-le poziția ta și fii ferm/ă - nu ai motive să te intimidezi, vorbește cu europarlamentarii ca de la egal la egal.

2. E foarte posibil să nu ridice receptorul din prima sau să sune ocupat o perioadă mai lungă - insistă!

3. Dacă o să răspundă cineva, probabil o să fie un asistent din echipa europarlamentarului - reține-i numele. Dacă îți spune că nu se ocupă de dosar, întreabă numele persoanei responsabile și notează-l. Roagă să te transfere sau să îți dea numărul de contact al persoanei care urmărește dosarul copyright. Dacă nu te poate conecta direct, întreabă când este un moment bun ca să revii cu un telefon.

4. Dacă suni din partea unui ONG, probabil o să-ți spună: 1) să trimiți comentariile și în scris și 2) dacă sunt amendamente specifice pe are vrei să le susțină. Poți folosi opinia ApTI sau scrisorile deschise pentru follow-up pe mail.

5. Cel mai important: nu fii dezamăgit/ă dacă unii europarlamentari sau asistenți nu sunt foarte bine pregătiți pe această temă. Asta înseamnă că sunt mai multe șanse să asculte mai atent ce ai de spus!

În tot cazul, fii pragmatic/ă și nu-ți crea așteptări mari! Ei sunt obișnuiți să primească telefoane, e-mailuri și solicitări tot timpul. Din cauza asta, uneori pot avea un ton repezit sau tăios. Dar astea nu sunt motive să te lași intimidat/ă sau să renunți! Ține minte că faci parte dintr-o acțiune colectivă.

Cum pot să fac adaug și mai mult impact acțiunii mele?
Scrie-ne cum a decurs convorbirea la valentina.pavel@apti.ro și informează-ne dacă europarlamentarii cu care ai vorbit păreau că susțin sau se opun propunerii de directivă.

Sau, pentru un extra punct de impact, filmează-te/înregistrează-te doar audio pe tine în timp ce vorbești cu europarlamentarii și trimite-ne clipul sub licența Creative Commons Attribution 4.0. Menționează cu cine ai vorbit și reia câteva puncte din discuție sau din reacțiile europarlamentarilor. Vom încerca să punem cap la cap materialele într-un scurt montaj și le vom promova, pentru a pune și mai multă presiune pe factorii de decizie.

Atenție! Deși nu recomandăm, dacă te gândești să înregistrezi convorbirea și de la capătul celălalt al liniei, ai grijă să ceri într-un mod respectuos permisiunea înainte! Dacă nu o faci, nu numai că nu-i frumos, dar poate fi și o încălcare a vieții private (vezi art. 74 din Cod Civil). În plus, ce ne dorim este să-i facem să ne asculte mesajele, nu să-i antagonizăm sau să-i șicanăm.

Cum ar suna o convorbire cu un europarlamentar? Recomanđăm să contactezi europarlamentarii străini din lista atașată, așa că uite mai jos sugestiile noastre în română și în engleză:
1. Spune-ți numele, țara din care ești și câteva detalii despre tine (de exemplu, ești părinte, student, profesor, artist, antreprenor, jurnalist)
 
2. Spune-le că suni în legătură cu Directiva privind drepturile de autor și cu votul comisiei JURI, care urmează să aibă loc în iunie.
 
3. Spune-le că te opui articolului 11 - propunerea ca editorii de presă să primească remunerații pentru partajarea link-ului și a scurtei descrieri de text care face trimitere către articolul sursă - și ești împotriva articolului 13 - planul de a face site-urile web să implementeze programe de filtrare în masă a conținutului pe care tu îl uploadezi pe platformele online.

Important! Vezi aici explicații pe larg despre fiecare articol, plus aici un mythbusting ca să recunoști mai ușor dacă te duc cu zăhărelul.
 
4. Dă un exemplu despre modul în care filtrarea conținutului și “taxa pe link” va avea un impact negativ pentru munca ta.
 
De exemplu, sunt profesor și vreau să pun online un material educațional în care am folosit resurse existente; deși legea îmi permite, algoritmii de filtrare nu vor putea recunoaște că mă încadrez pe o excepție permisă de lege pentru scop educativ. Vreau să includ link-uri și să citez lucrările altora atunci când dezvolt materiale la școală, dar articolul 11 mă pune să plătesc editorilor link-urile și citatele către articolele lor (propunerea nu face distincție între folosirea comercială și cea necomercială)! Vreau excepții mai largi pentru mediul educațional și să fie încurajate cursurile în masă la distanță (MOOC).
 
Sau vreau să fac un meme, o caricatură sau o parodie, dar materialul îmi va fi blocat de la publicarea online, deoarece conține imagini existente - algoritmul nu va ști să recunoască operele ce pot fi folosite liber sau care se află în domeniul public și pe care le pot folosi legal! Articolul 11 poate permite editorilor de presă să controleze ce ajunge în lista mea de căutări și ce nu - în funcție dacă motorul de căutare sau agregatorul de informații i-a plătit remunerație sau nu!
 
Sau sunt artist și mă folosesc de remix și colaje pentru a crea opere digitale noi. Algoritmii îmi vor bloca automat lucrările! Articolul 11 mă obligă să plătesc editorului dacă citez lucrări sau dacă pun link-uri către sursa originală a articolelor pe care le folosesc în scop de documentare!
 
5. Spune-le că, din aceste motive, îi soliciți să voteze împotriva articolelor 11 și 13 în comisia JURI în dosarul directivei privind drepturile de autor. Subliniază că acest lucru contează foarte mult pentru tine, iar votul lor în acest dosar va influența și felul în care tu vei vota în cadrul următoarelor alegeri europarlamentare.
 
6. Nu uita să mulțumești persoanei cu care ai discutat, iar dacă ai stat de vorbă cu un asistent, încurajează-l să transmită mesajul tău europarlamentarului și să te țină la curent cu evoluția discuțiilor europene.
 
Decidenții politici au de pus în balanță interesele economice ale susținătorilor celor mai controversate două articole din propunerea de directivă (taxa pe link și filtrele de upload) și, de cealaltă parte, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor europeni – dreptul la viață privată, libertatea de exprimare, dreptul de a primi și de a oferi informații, dreptul de a conduce o afacere. Dă-le argumente și trage un semnal de alarmă pentru protejarea drepturilor tale! Vezi și argumentele noastre împotriva taxei pe link și a filtrelor pentru upload.



În engleză ar suna cam așa:

1. Say your name, where you live, and a bit about yourself (for example that you are a parent, a
student, an artist, retired...)

2. Tell them you’re calling about the Copyright Directive and the upcoming JURI committee vote in June.

3. Tell them you oppose Articles 11 (snippet tax) and Article 13 (upload filters), the plan to make websites build mass content filtering programs and to offer new rights to press publishers allowing them to ask for fees for linking and using the automated snippets to their articles.

4. Give an example of how content filtering and snippet tax will have a negative impact.

For example, if you want to share a video about an ongoing political protest and there is copyrighted music on the background, this content will be blocked from being uploaded.

Another example: If you want to use open source code hosting platforms like Github, it will have to install filters to scan your content. If you want to make a meme using an existing cartoon, it will be blocked before you press “publish”.

Or, if you’re a professor and you want to publish an educational material online. You used existent openly licensed materials or materials which fall under the copyright exemptions. Although the law allows you to use those resources, filtering algorithms will not be able to identify that it is legal to use those materials because of the legal exemption for educational purposes. You want to include links and quote the work of others when you create new educational materials, but article 11 makes you pay the press publishers a fee for linking to their content and for quoting their articles. If the MEPs try to dodge this, tell them the proposal does not make any distinction between commercial and non-commercial use! Tell them you want broader exemptions for education and massive online open courses (MOOC) be encouraged not restricted!
 
Or if you want to make a meme or parody, but your material will automatically be blocked before upload because it contains already existing images - an algorithm won’t know which works can be freely used, which are in the public domain and which resources you can legally use! Article 11 may allow press publishers to control what ends up in your search results and what it doesn’t based on whether the search engine or content aggregator paid a fee to the press publisher or not!
 
Or you are an artist and you use remix and the colaje technique to create new works of art. Content filters will automatically block your work! Article 11 forces you to pay the publisher a fee if you insert links or quote the original source of the material you used in your remix, even if only for documentation purposes!

5. Tell them that for these reasons, you are asking them to vote against Articles 11 and 13 in the upcoming Copyright Directive vote. Highlight that this matters a lot to you and how they vote on this will influence how you vote in the next election.

6. Don’t forget to thank the person at the end of the line, and if you are talking to an assistant,
encourage them to pass on your message to the MEP.

Dacă telefonul ți-a dat un boost de încredere în forțele tale, implică-te și pe rețelele sociale:
Mai jos sunt câteva idei de tweet-uri sau postări pe care le poți folosi, dar te încurajăm să creezi și altele. Începe tweet-ul cu .@ menționând numele europarlamentarilor pentru a fi vizibil pentru toată rețeaua de socializare!

Găsești lista de europarlamentari cu datele de contact aici și în atașament. Dacă nu vrei să postezi în engleză, folosește mesajele traduse din articolele anterioare sau dă retweet la acest mesaj
 
.@MEP[insertname] Stand up for our freedom of expression online and support Internet Freedom! Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEP[insertname] Stand up for our privacy online. Please oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEP[insertname] Show that you care about media plurality, culture and free speech: oppose the #censorshipmachine in the #copyright Directive proposal and #savethelink
 
.@MEP[insertname] Internet filters don't work and ancillary copyright is flawed. Please delete Articles 11 & 13 of the #copyright Directive proposal! #filterfail #savethelink
 

Sursa foto: Call by Icon Depot from the Noun Project

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.