Scrisoare deschisă despre riscurile verificării vârstei în mediul online
ApTI a semnat, alături de 63 de alte organizații pentru drepturi digitale, o scrisoare deschisă către Comisia Europeană, care descrie riscurile propunerilor de verificare a vârstei online.
Această scrisoare vine pe fondul unor propuneri, atât la nivelul UE cât și la nivelul unor state membre individuale, de validare și verificare a vârstei persoanelor care folosesc servicii digitale.
Spre exemplu, propunerea de regulament supranumită #ChatControl stipula că toate serviciile care permit schimbul de mesaje sau de e-mail-uri, unde există un risc de grooming, trebuie să verifice și să valideze vârsta utilizatorilor. Spania și Germania au propriile propuneri legislative pentru a verifica vârsta utilizatorilor internetului. În România, Partidul Național Liberal a creat o astfel de propunere de lege. În Canada, o lege similară e în curs de dezbatere. Autoritatea pentru protecția datelor cu caracter personal din Franța a publicat un comunicat în care numește tehnologia de verificare a vârstei online ca fiind "eludabilă și intruzivă" și sugerează găsirea unor metode care să respecte confidențialitatea utilizatorilor.
Dintre toate propunerile de implementare pe care le-am văzut până acum, tragem concluzia că sistemele de verificare a vârstei nu reușesc să protejeze eficient copiii, ci subminează viața privată și creează un sentiment fals de securitate. Astfel, în loc să rezolvăm o problemă pe cât de reală, pe atât de importantă, riscăm să compromitem siguranța și confidențialitatea tuturor cetățenilor, începând cu cea a copiilor.
Scrisoarea deschisă cere Comisiei să se concentreze cu prioritate pe măsurile de protejare a siguranței copiilor care au fost dovedite a fi eficiente. Măsurile trebuie să fie adecvate, proporționale și să respecte drepturile omului.
Când soluția tehnică de verificare a vârstei se bazează pe documente de identitate, acestea trebuie să fie recunoscute internațional și standardizate. Altfel, procesul va exclude și va izola unii utilizatori europeni. Dacă soluția s-ar baza pe date biometrice, acestea sunt extrem de intruzive și au probleme deja cunoscute de discriminare se gen, rasă și dizabilitate. Un exemplu deja cunoscut este subestimarea sistemică a vârstei femeilor sau a persoanelor cu sindromul Down.
Limitarea accesului la informație în baza vârstei dăunează dezvoltării persoanelor tinere și le exclude din a putea accesa informați sensbile, cum ar fi despre sănătatea reproductivă, probleme legate de gen, resurse LGBTQIA+ ș.a.m.d.
Desigur, orice implementare tehnică va fi, mai devreme sau mai târziu, exploatată de către persoane rău-intenționate. O verificare a vârstei poate să inducă un sentiment de siguranță fals. Atunci când spațiile sigure destinate persoanelor tinere sunt accesate de persoane care au reușit să păcălească validarea, interacțiunile neplăcute sau dăunătoare pot fi trecute mai ușor cu vederea dacă sistemul de validare e considerat a fi perfect funcțional.
Scrisoarea deschisă cere Comisiei să se asigure că orice propunere de protejare a siguranței online a copiilor respectă drepturile fundamentale ale omului. Intervențiile necesare pentru a proteja copii există într-un context social mai larg și necesită schimbări sistemice, nu doar niște simple cârpeli tehnologice.
Add new comment