Ce am aflat despre "taxa pe link": rezumatul mesei rotunde despre "ancillary copyright"
(In English: EU COPYRIGHT REFORM DIRECTIVE DEBATE WITH MEP VICTOR NEGRESCU)
Update: Voturile comisiilor LIBE și JURI au fost amânate și încă nu s-a stabilit data exactă.
“Taxa pe link” face parte din pachetul de reformă a dreptului de autor lansat de Comisia Europeană în 2016. Se propune, practic, crearea unui nou drept de autor pentru editorii de presă, numit ancillary copyright sau drept de autor auxiliar și cunoscut sub porecla de “taxa pe link”. Acest drept ar permite editorilor să solicite plata drepturilor de autor de la cei care distribuie link-uri către conținutul lor online. Adică plată pentru snippet-uri!
Vineri, 23 iunie 2017, ApTI, ANBPR (Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România) și CJI (Centrul pentru Jurnalism Independent) au organizat o masă rotundă despre ce înseamnă acest nou drept.
Am discutat împreună cu jurnaliști și publicații media, profesori, bloggeri și reprezentanți ai micilor furnizori de servicii de telecomunicații care sunt implicațiile pentru media online, aplicațiile de tip agregatoare de informații și utilizatori. Cum ne va afecta dreptul la libera exprimare și pluralitatea media, de ce contrazice felului tehnic în care funcționează Internetul și care au fost efectele în țările unde a fost implementat acest drept?
Toate aceste idei au fost atinse în discuție, iar prin participarea binevenită a europarlamentarului Victor Negrescu am aflat o serie de detalii picante despre discuțiile ce se poartă la nivel european. Poți urmări aici înregistrarea evenimentului.
Vezi mai multe despre întreaga propunere de reformă pe site-ul ApTI sau mai pe larg aici.
Ce urmează?
Comisia pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) vot de opinie: 29 iunie
Comisia pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) vot de opinie: 11 iulie
Comisia pentru Afaceri juridice (JURI) vot reprezentativ: 23 septembrie
După votul JURI, propunerea de directivă va fi votată în plenul Parlamentului European, iar apoi se va porni procedura de trialog.
Interesele cetățenilor sunt foarte slab reprezentate
Deși discuțiile la nivel european sunt foarte avansate, e foarte important să ne informăm și să ne cerem drepturile într-o manieră coerentă și structurată. În documentul atașat am explicat pe scurt doar unul dintre articolele propunerii de reformă care vin în detrimentul utilizatorilor de Internet (Articolul 11 referitor la “taxa pe link”). La final am adăugat o listă lungă de resurse, iar ApTI rămâne un punct de informare pentru oricine își dorește un Internet liber și un mediu digital sănătos. Pregătim și o campanie video pe tema reformei copyright, stai pe aproape.
Concret, cum ne putem implica?
La nivel național, ministerul responsabil pe acest subiect este Ministerul Culturii. Trimite-ți punctul de vedere la adresa afaceri.europene@cultura.ro sau Oficiului Român pentru Drepturile de Autor la office@orda.gov.ro și reprezentantului României la Uniunea Europeană. Aceștia vor forma și susține poziția oficială a României în cadrul negocierilor din trialog și au nevoie de părerea ta argumentată.
La nivel european, poți contacta (preferabil telefonic) reprezentanții comisiei JURI pentru a îți prezenta concis punctul de vedere. Angajează-te în discuții cu europarlamentarii pe Twitter și Facebook. Ca surse de pornire poți folosi site-urile de campanii SaveTheLink și SaveTheMeme.
Add new comment