Raport London School of Economics and Political Science: partajarea de fișiere este mai degrabă benefică pentru industria muzicală
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.19
Un raport nou arată că partajarea de fișiere nu este dăunătoare vânzărilor din industria de divertisment, ba chiar dimpotrivă. London School of Economics and Political Science (LSE) a publicat un nou document prin care solicită guvernului Marii Britanii să ia în considerare și alte puncte de vedere decât cele ale industriei atunci când ia decizii cu privire la politici de aplicare a drepturilor de proprietate intelectuală, precum Legea privind economia digitală (Digital Economy Act DEA).
Raportul susţine că există dovezi puternice care demonstrează faptul că partajarea de fișiere ajută industria de divertisment, mai degrabă decât să îi dăuneze. În ultimii ani au fost publicate mai multe rapoarte de cercetare care arată că partajarea de fișiere poate avea efecte pozitive, dar acestea au fost de fiecare dată contracarate de către lobby-iștii din industrie. Acum, raportul LSE arată încă o dată faptul că industria de divertisment nu este afectată de partajarea de fișiere, iar cercetătorii demonstrează că persoanele care partajează fișiere cheltuiesc mai mulți bani pe divertisment decât ceilalți.
„Contrar celor pretinse de industrie, industria muzicală nu este în faza de declin terminal, ci încă rezistă bine și face profituri sănătoase. Veniturile rezultate din vânzări digitale, servicii de abonare, difuzare și spectacole live compensează scăderea veniturilor din vânzarea de CD-uri sau înregistrări", afirmă Bart Cammaerts, lector la LSE și unul dintre autorii raportului. „Industria muzicală poate că stagnează, dar nu există dovezi în ceea ce privește declinul drastic al veniturilor, despre care atenționează asociațiile de lobby ale caselor de discuri”, se arată în raport. Potrivit raportului, există câțiva factori care pot explica declinul înregistrat în vânzarea de muzică înregistrată (în principal CD-uri), cum ar fi „o diminuare a cheltuielilor gospodăriilor cu produse pentru timpul liber și schimbarea modelelor de consum de muzică” și „veniturile crescute rezultate din spectacole live și creșterea veniturilor digitale, inclusiv în ceea ce privește serviciile de difuzare online („streaming”).
Mai mult, potrivit raportului, aplicarea legislației represive, de tipul legii celor trei lovituri din Franța, nu s-a dovedit a fi eficientă. Autorii raportului solicită guvernului britanic să reanalizeze Legea privind economia digitală și să ia în considerare toate aceste constatări prin extinderea excepțiilor privind utilizarea echitabilă și copia privată pentru cetățeni. „Intervențiile menite să aplice legislația privind încălcarea dreptului de autor în cazuri de partajare de fișiere de către indivizi riscă să blocheze inovarea și să incrimineze o cultură participativă online înfloritoare”.
În ciuda opoziției puternice și a controverselor existente, Comisia pentru cultură, media și sport din Camera Comunelor este un susținător puternic al grăbirii implementării Legii privind economia digitală.
Autorii raportului recomandă revizuirea legislației astfel încât această să asigure „un echilibru sănătos între interesele unei categorii de actori, inclusiv cei din industriile creative, furnizorii de servicii Internet și utilizatorii de Internet.
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment