Proiectele SII Analytics si SII Infrastructura sunt confidentiale. #transparentaNOT
Pe 28 Septembrie de "ziua dreptului de a sti" am trimis o cerere de acces la informatii publice prin care am cerut sa aflam si noi ce scrie in proiectele SRI-ului prin care ne supravegheaza pe toti informatizeaza institutiile publice ca sa ne fie bine tuturor. Am primit astazi raspunsul de la MCSI prin platforma nuvasuparati.info.
Pe scurt - textul proiectelor sunt "confidentiale", nu aveti acces la ele, va dam doar anumite date care in mare parte sunt publice pe e-licitatie.ro sau care sunt facute publice deja.
Mai detaliat
Partile bune:
- Platforma Nuvasuparati.info functioneaza excelent!. Am trimis cererea doar prin formularul de acolo, s-a publicat raspunsul automat, e genial.
- Am primit un raspuns in mai putin de 30 de zile! Legal ar fi trebuit sa ne raspunda in 10 zile sau sa ne spuna in 10 zile ca au nevoie de mai mult timp, dar oricum...
- Am primit cel putin un raspuns concret. Codul SMIS al proiectuluI SII analytics este 56954. Deja suntem mai bogati. Cu o informatie.
- Desi in rest informatiile concrete sunt putine, deja avem ce sa speculam. Informatiile de la MCSI contrazic atat informatiile publicate de SRI, cat si cele din caietul de sarcini. Concret:
- MCSI spune ca sunt 3 institutii care vor accesa informatiile. SRI mentiona cel putin 5 si pare nu o lista definitiva. (MAI, MP, MFP, DGAF, SRI)
- MCSI spune ca vor fi 20 de utilizatori care acceseaza sistemul in conditii de mobilitate. SRI are in caietul de sarcini 750 de terminale mobile care vor accesa sistemul.
- Sunt 10 baze de date care sunt integrate si 1000 de oameni care vor avea acces la sistem. (Comentariu: acestia vor fi practic "detinatorii cheilor Romaniei". Ei si prietenii lor.)
Partile proaste:
- Raspuns lung, in limbaj de lemn. Practic raspunsul spune : Informatiile sunt "confidentiale" . Cum am mai fost la o dezbatere similara la MFE, banuiesc despre ce este vorba - contractele au in ele o clauza vaga de confidentialitate (pusa de cine stie acolo) care este interpretata de unele ministere ca informatiile nu sunt de interes public. Este gresit, pentru ca o dispozitie contractuala nu poate sa contrazica o norma imperativa legala.
- Desi documentul a fost facut in 3 zile lucratoare, noi il primim la aproape 28 de zile de la cerere. Datele de pe document sunt graitoare pentru o birocratie inutila. Sesizarea este trimisa pe 28.09.2016. E inregistrata de MCSI in aceiasi zi, dar este trimisa la cei care trebuie sa raspunda din cadrul ministerului peste 9 zile! Adica pe 7.10.2016. Oamenii de acolo redacteaza raspunsul rapid - pina pe 12.10.2016 (in doar 3 zile lucratoare). Secretarul de stat din MCSI semneaza in aceiasi zi, dar totusi cumva documentul sta intr-un sertar pina este trimis catre nuvasuparati.info, adica astazi pe 26.10.2016.
Studiem sa vedem daca mergem mai departe cu cazul asta, sa incercam sa obtinem informatiile in instanta.
Add new comment