Singura soluție reală pentru dezinformare este educația media! Și respectul pentru libertatea de exprimare
Am primit încă de dimineață o știre cu privirea la crearea unei platforme informatice de către guvern "pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina". După ce am verificat că știrea este reală și că organizațiile menționate chiar au participat la niște pași preliminari pentru o asemenea inițiativă (grup de lucru sună cam pompos, iar coagularea improprie, dar în fine) am dori să punctăm, o dată cu îngrijorarea cu privire la felul cum rezultatele respective pot sa fie folosite de către guvern, contextul următor:
1. Dezinformarea nu este o problemă simplă. Nu este 1 sau 0. Ca atare, soluțiile simpliste - "facem o platforma informatică" - nu vor rezolva nicio problemă. Eventual pot fi parte din soluții, sau măcar din înțelegerea problemei.
2. Soluția reală la dezinformare este educația media. Mai sunt și altele conexe, cum grupul de experți creat de Comisia Europeană ne-a concluzionat încă din 2018. Dar aceasta ar trebui să fie răspunsul principal al guvernului. Da, știm, nu e cool, fancy si rapid. Nu este o lege trecuta în grabă. E un proces care ar trebui gândit bine și implementat pe termen lung pe scară largă. Este greu și costă. Dar este singura soluție reală. (Nu, nu e intâlnirea cu oameni de afaceri din energie și IT)
3. Guvernul României nu înțelege libertatea de exprimare. Din păcate. Acum câteva zile a blocat un site de știri și l-a tratat ca și cum ar fi o virgulă lipsă într-un text. Nici până azi DNSC sau altă instituție nu vrea sa comunice cine a decis asta și nici de ce. Nimeni nu și-a cerut scuze public. Cu o zi înainte altă autoritate a cerut blocarea Sputnik printr-o rugăminte, pentru ca nu a găsit baza legală din Jurnalul Oficial al UE. Nu înțelege că într-un stat democratic, nu ca în Rusia, măsurile de limitare a libertății de exprimare se pot luat doar în anumite limite - și întotdeauna temporar și cu posibilitate de atac în instanța. (cum Russia Today deja a facut-o)
4. Realitatea pare a fi că cetățenii nu au încredere în ce comunică Guvernul. Am văzut-o ieri în "criza benzinei". Am văzut-o în pandemie. Poate aici e problema principală.
5. Platforma în sine nu este problema. Problema este mai ales ce faci cu rezultatele de acolo (și abia apoi ce algoritmi folosești ca să ajungi la rezultate)
Din textul știrii înțelegem că e vorba de un fel de soluția de tip "open source intelligence" - fiind vorba de date disponibile public, oricum oricine le poate colecta, analiza și interpreta după cum dorește. (De fapt, dupa noua excepție pe drepturi de autor pentru text and data mining, s-ar putea ca anumite actiuni sa fie ilegale pe legislatia de drepturi de autor, dar e alta discutie asta).
Deci faptul că le colectează sau că le analizează nu este nicio problemă pentru libertatea de exprimare.
Problema principală este ce faci cu datele și rezultatele de acolo.
Dacă le folosești pentru a cenzura, a bloca site-uri, a pune pecetea de "fake news", a face pâra la CNA sau a nu-i raspunde unui jurnalist la cererea de acces la informații publice, tocmai ai făcut o ilegalitate, și va trebui sa răspunzi nu doar pentru ce a-i făcut, dar și pentru ce algoritm (IF "ciucă" + "incompetentă" THEN "fake news") ai folosit! (de aceea cerem ca in discuția despre AI Act de la nivelul UE trebuie să se înceapă de la drepturile fundamentale).
Dacă le folosești pentru a le înțelege mai bine cum se propagă informațiile false sau greșite, pentru a te pregăti de un răspuns adecvat sau a înțelege unde greșești tu la comunicare, poate fi chiar un scop menit sa ajute la rezolvarea sau înțelegerea problemei.
ApTi crede că nu putem vorbi de platformă și ce ar putea face ea (oricum ea nu combate dezinformarea în sine), chiar dacă scopul declarat ar fi unui potrivit, până când Guvernul nu înțelege libertatea de exprimare, nu are o abordare realistă și pe termen lung cu privire la dezinformare și nu recunoaște că soluția principială este doar educația media. Tocmai pentru că ar putea fi folosită în scopurile greșite și să nu rezolve problema de fond. Și în plus, recunoaștem, nu prea avem încredere.
Add new comment