Nu vrem să sărbătorim libertarea presei în șoaptă! Vecinii spyware și #chatcontrol
Cum sărbătorești ziua ta când ți-e frică să vorbești cu voce tare? Cum te bucuri de o aniversare când știi că ești ascultat, monitorizat sau fiecare cuvânt al tău e urmărit?
World Press Freedom Day e azi, pe 3 mai, însă presa (inclusiv digitală) sărbătorește ca un chiriaș cu vecini sensibili la orice zgomot. Dacă ar fi să descriem vecinii digitali care sunt atenți la orice zgomot și sunt porniți să intimideze media până nu mai zice nimic, aceștia ar fi industria de spyware și #ChatControl.
Pe rând, cei doi vecini intră în scenă.
1. #ChatControl e despre un nou Regulament propus de Comisia Europeană cu o tematică care nu te poate lăsa insensibil - limitarea abuzurilor sexuale asupra copiilor din zona digitală.
Dar dacă tema este cât se poate de corectă, soluția este una invazivă pentru toată lumea. Propunerea include obligația intermediarilor de comunicații (adică Whatsapp, Signal, Wire, Telegram, etc.) de a scana pe dispozitivele oamenilor toate comunicațiile înainte de criptarea lor - pentru a putea depista eventuale imagini cu abuzuri sexuale asupra copiilor, dar și tentative de grooming (ademenirea copiilor prin persuasiune, care poate conduce la astfel de abuzuri).
Deși Comisia Europeană insistă pe faptul ca sisteme bazate de Inteligența Artificială vor depista doar ceea ce trebuie, nu doar că vedem în practică că este imposibil (pentru ca informația depinde de context), dar și tipul de mesaj se poate schimba în funcție de participanții la discuție (de ex. KY$ pare ceva inocent sau neinteligibil, dar el poate însemna “sinucide-te!” în jargonul de astăzi al unor gameri. Acum câțiva ani nu exista, în viitor nu știm ce va fi).
Mai mult, chiar imaginile cu abuzuri sexuale pot fi prelucrate în mod legal - iar cazul de anul trecut de la Brăila ne demonstrează cum investigarea și publicarea (corectă și legală!) a unor astfel de materiale a dus la investigarea penală a jurnalistului, la blocarea publicării unui mijloc mass-media.
În condițiile unei posibile alertări automate a Poliției, cazul acesta excepțional ar fi regula. Și chiar înainte de publicare. Oare ne dorim de fapt ca presa să nu mai documenteze astfel de cazuri?
2. Industria de spyware e pe val. Companiile care fac spyware, cu sedii în Israel și Italia, vând software de monitorizare continuă. O persoană al cărui smartphone e infectat cu spyware trăiește cu un spion în buzunar.
În 2021, poveștile despre spyware-ul Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, au început să curgă. 19 organizații au publicat investigații despre folosirea Pegasus în 18 țări. Cel mai nou raport a ieșit chiar azi, 3 mai 2023, și spune povestea unei jurnaliste de investigație din Republica Dominicană, care a fost ținta unor atacuri folosind Pegasus de 3 ori între 2020 și 2021.
Vecinii care stau cu urechea lipită de perete au nume precum NSO Group (care produc Pegasus), Candiru (tot din Israel), Cytrox (din Macedonia de Nord), RCS Lab (din Italia). Toate aceste companii produc programe care infectează telefoane mobile sau calculatoare, din care, apoi, fură toate datele și le folosesc camerele și microfoanele pentru a spiona.
O scrisoare deschisă semnată de mai multe organizații, printre care și ApTI, ridică un semnal de alarmă - spyware-ul este folosit pentru a abuza și a amuți presa și societatea civilă. Deși companiile susțin că vând doar guvernelor, exclusiv pentru scopul de a preveni fărădelegi, toate rapoartele publicate dovedesc intențiile rău-voitoare ale celor care cumpără spyware. Scrisoarea deschisă, intitulată “Joint Statement on Use of Spyware Against Journalists”, cere guvernelor să interzică exportul acestor programe software, respectiv să reglementeze strict producerea lor.
Add new comment