Guvernele din UE nu cad de acord asupra propunerii copyright - noutăți despre “taxa pe link” și filtrele de conținut
Mai mulți youtuberi și specialiști în domeniul drepturilor de autor s-au întâlnit în cadrul unui eveniment dedicat directivei copyright, cu reprezentanți de la Google și Youtube. Mikey Hash, Alex Coteț de la Sector 7, alături de Bogdan Manolea, director executiv ApTI și alți invitați au discutat despre ce ar însemna adoptarea articolului 13, care impune introducerea filtrelor de conținut. La nivelul UE se dezbate intens în această perioada directiva copyright, care ar urma să aibă efecte negative, în mod special asupra conținutului încărcat pe Internet, precum materiale video, imagini, texte publicate, date, programe informatice.
Iată ce probleme au abordat și de ce autorii de conținut n-ar mai încărca pe YouTube episoadele din “Nimic nou” sau “Doza de Haș”, dacă s-ar introduce filtrele de upload. Iar despre cum se exercită presiuni din partea Facebook și a altor giganți din industrie pentru introducerea filtrelor pentru upload, puteți citi aici.
Consiliul UE, a cărui președinție este exercitată de România în acest semestru, a respins mandatul de negociere în cadrul dosarului pentru reforma copyright, care ar fi trebuit să definitiveze pozițiile statelor membre înainte de dezbaterile finale din Parlamentul European.
Guvernele naționale nu au putut ajunge la un acord privind cele mai intens dezbătute propuneri, și anume Articolul 11 - taxa pe link și Articolul 13 - filtrele de conținut. Acest lucru nu înseamnă că articolele au fost în sine respinse și că nu vor mai fi adoptate, însă, pentru moment, 11 țări au votat împotriva propunerii de compromis înaintate de România, ca stat care deține președinția Consiliului UE.
Așadar, statele care au respins și alte variante de negocieri:
1. Germania
2. Belgia
3. Olanda
4. Finlanda
5. Slovenia
precum și:
6. Italia
7. Polonia
8. Suedia
9. Croația
10. Luxemburg
11. Portugalia
au considerat că propunerile pentru articolele 11 și 13 pun în pericol drepturile cetățenilor europeni și există mai mare nevoie de a proteja interesele utilizatorilor de Internet, mai degrabă decât pe cele ale marilor corporații.
În concluzie, votul Consiliului UE din data de 18 ianuarie 2019 a marcat faptul că îngrijorarea publică arătată în cazul reformei copyright și presiunea publică din perioada următoare vor juca un rol important în respectarea drepturilor și interesele cetățenilor din întreaga Uniune Europeană.
Implică-te și tu în campania #SaveYourInternet, pentru a lua legătura cu europarlamentarii tăi! Fă-ți vocea auzită și sună-ți europarlamentarii sau transmite-le un e-mail și spune-le cum te-ar afecta aplicarea articolelor 11 și 13 din directiva copyright!
Add new comment