Raportul Grupului de experți privind știrile false și sondajul Eurobarometru arată că europenii se simt copleșiți de fake news

  • Posted on: 13 March 2018
  • By: George Hari Popescu

În ianuarie 2018, Comisia Europeană a înființat un Grup de experți la nivel înalt (GENI) pentru a oferi consultanță cu privire la inițiativele politice de combatere a răspândirii știrilor false și dezinformării online. Principalul rezultat al GENI a fost un raport menit să revizuiască cele mai bune practici, în lumina principiilor fundamentale și a răspunsurilor adecvate care decurg din aceste principii.

Analiza prezentată în Raport pornește de la o înțelegere comună a dezinformării ca fenomen care depășește cu mult termenul "știri false".
 
Dezinformarea include toate formele de informații false, inexacte sau înșelătoare, concepute, prezentate și promovate pentru a provoca vătămări public sau pentru profit, în mod intenționat. Nu se referă la problemele care rezultă din crearea și difuzarea online a conținuturilor ilegale (în special defăimarea, exprimarea ură, instigarea la violență), care fac obiectul unor căi de atac reglementate în temeiul legislației UE sau naționale și nici alte forme de distorsiuni intenționate, dar nu înșelătoare, cum ar fi satira sau parodia.
 
Abordarea multidimensională recomandată de GENI se bazează pe cinci piloni concepuți pentru a:
  1. spori transparența știrilor online, implicând o partajare adecvată și confidențială a informațiilor despre sistemele care permit circulația lor online;
  2. promova alfabetizarea în domeniul mass-media (media literacy), pentru a contracara dezinformarea;
  3. dezvolta instrumente care să permită utilizatorilor și jurnaliștilor să abordeze corect dezinformarea și să adopte tehnologiile informației care evoluează rapid;
  4. proteja diversitatea și durabilitatea ecosistemului european al știrilor;
  5. promova cercetarea continuă cu privire la impactul dezinformării în Europa, pentru a evalua măsurile luate de diverși actori și a adapta în mod constant răspunsurile necesare.
 
De asemenea, grupul pledează pentru adoptarea unui cod de principii la care să adere platformele online și rețelele de socializare. Unul dintre cele 10 principii de bază enunțate în raport pe care ar trebui să le respecte platformele online este transparența, aceasta fiind asigurată prin explicarea modului în care algoritmii selectează știrile prezentate. În cooperare cu organele de presă europene, platformele online sunt, de asemenea, încurajate să ia măsuri eficiente pentru a îmbunătăți vizibilitatea știrilor fiabile și de încredere și să faciliteze accesul utilizatorilor la acestea.

Raportul Grupului este acum disponibil (fișier PDF în engleză).

Europenii sunt conștienți că sunt asaltați de știrile false

Conform celui mai recent sondaj Eurobarometru (aproximativ 26.000 de cetățeni intervievați), cetățenii europeni consideră că există multe știri false în UE, 83% din respondenți declarând că acest fenomen reprezintă o amenințare la adresa democrației. Acest fapt subliniază, de asemenea, importanța unui sector media de calitate: respondenții percep mijloacele de informare tradiționale ca fiind cele mai fiabile surse de știri (radioul 70%, televiziunile 66% și presa scrisă 63%).
 
 
 
 
 
Sursele online de știri și site-urile care găzduiesc materiale video sunt considerate cel mai puțin fiabile surse de știri, cu o rată de încredere de 26% și, respectiv, 27%.
 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.