[Newsletter #18] De la reforma copyright la cum te împrietenește FB cu unii. Fără voia ta

  • Posted on: 29 November 2017
  • By: Redacția ApTI

Mesaj de interes public:

Pentru a te înscrie la newsletter-ul ApTI, ai următoarele alternative:

  1. Prin e-mail: trimite un e-mail la suporteri-join@apti.ro, nu contează subiectul sau conținutul mesajului
  2. Pe web: intră pe pagina listei de discuții, http://apti.ro/mailman/listinfo/suporteri_apti.ro, și înscrie-te urmând instrucțiunile de la fața locului

Our days of fighting the CE's copyright reform are certainly comming to a middle:

  1. #reformacopyright în UE. Noutati + cărți poștale
  2. Aveți fire de artist sau vreun prieten creator? E rost de bani!
  3. PYMK in action sau cum Facebook îți știe (cam toți) prietenii
  4. Binky, acest StumbleUpon al lui 2017

1. #reformacopyright în UE. Noutati + cărți poștale.

Cioc-cioc, tot noi suntem, știți, ăia care vă tot dau vești proaste despre reforma copyright în UE, conform căreia ar fi obligatoriu în viitor să dăm bani pe fiecare link și să ni se cenzureze ce uploadăm!

Ei bine, de data asta avem și o veste (semi)bună. Așezați-vă pe un scaun, nu fiți emoționați, nu e mare lucru, dar decât deloc…

Vestea e așa: Comisia pentru Libertăți civile, justiție și afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a votat restricționarea filtrării automate obligatorie a conținutului încărcat pe net. Adică e posibil să nu fim nevoiți să ni se scormonească de copyright sau de hate speech orice clip pe care-l încărcăm online ÎNAINTE de a fi publicat.

Următorul vot important este în 24 sau 25 ianuarie 2018 (pentru că europarlamentarii nu se pot hotărî mereu când să ia decizii cruciale pentru Europa), în comisia JURI.
Detalii: https://apti.ro/reforma-copyright-votul-LIBE-upload-filter.

Daca vreți sa continuați exercițiul propus de noi în a le scrie de mână o carte poștală europarlamentarilor, puteți să o faceți direct sau să ni dați nouă vederile până-n 15 ianuarie. Pe primele noi deja le-am trimis!
https://apti.ro/carti-postale-trimise-europarlamentarilor-romani-bruxelles-reforma-copyright


2. Aveți fire de artist sau vreun prieten creator? E rost de bani!

Pssst! Ia ziceți, pe bune acum, e careva dintre voi artist, scriitor, blogger, muzician, dansator, fotograf, grafician, designer, regizor sau creator de orice tip de conținut? Nu vă supărați, că nu voiam să vă certăm că nu aveți o meserie serioasă, precum cea de coșar sau măcar de genetician… Doar voiam să vă anunțăm că e rost de grant-uri pentru categoriile amintite, în campania Create Refresh.

Pe scurt, brief-ul te provoacă să creezi un scurt material care să explice ce va însemna articolul 13 din reforma copyright (filtrul de upload de care povesteam mai sus, la punctul 1), pentru munca și publicul tău. Materialul poate avea diverse forme: o compoziție muzicală, un videoclip distractiv, un desen, un scurt metraj, o animație, un clip video etc.

Aflați toate detaliile campaniei la http://www.createrefresh.eu. Și nu ne supărăm deloc, dar deloc, dacă dați vorba mai departe!


3. PYMK in action sau cum Facebook îți știe (cam toți) prietenii

PYMK (People You May Know) in action. Cazuri reale pe Facebook:

  • Un bărbat care a donat în secret material seminal unui cuplu, cu ani în urmă, primește de la Facebook recomandarea să-l adauge la prieteni pe fiul acestora. Bărbatul nici măcar nu-i avea în rețeaua de prieteni pe cei doi soți.
  • O asistentă socială a fost strigată după poreclă la a doua vizită, de un beneficiar care a găsit-o în recomandările de prieteni de pe FB, în ciuda faptului că ea nu-i furnizase omului niciodată informațiile de contact.
  • O femeie al cărei tată a părăsit familia când ea avea doar 6 ani a găsit-o în recomandările de prieteni pe amanta tatălui ei, din urmă cu 40 de ani.
  • Un avocat și-a șters contul de FB după ce i-a apărut la recomandări un bărbat care a fost avocat din oficiu pentru partea adversă, într-unul din cazurile lui.

Situații curioase, nu-i așa? Îți explicăm într-un articol în ce constă “sosul special” al lui Facebook, prin care ți-o ia înainte în materie de relații sociale: https://apti.ro/cum-iti-recomanda-facebook-prieteni-pymk-algoritm-ascuns.


4. Binky, acest StumbleUpon al lui 2017

În 2001, apărea StumbleUpon, un site care-ți afișa la întâmplare câte ceva - un link, o poză, un clip etc. Ei bine,acum poți încerca aplicația Binky, o aplicație care face același lucru, dar pe telefon! Cel puțin așa se laudă!
http://www.binky.rocks/


 

Tags: 

Add new comment

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.