Legea securității cibernetice. Din nou.
Ieri, pe site-ul Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională (MCSI) a apărut o nouă propunere de lege privind securitatea cibernetică (vezi punctul 4 din link) ca un cadou pentru Ziua Protecției Datelor Personale sărbătorită pe 28 ianuarie 2016.
O propunere reală de a crește securitatea datelor din Internet nu ar fi rea ca intenție, dar propunerea este pe aceleași linii directoare ca și data trecută. Și dacă de data asta invocă ca prim scop "protecția vieții private și a datelor personale", propunerea uită să menționeze Autoritatea pentru Protecția Datelor Personale și se axează pe aceleași principii ca și în trecut (cu unele mici modificări): toate persoanele juridice sunt subiecții legii, și tot structurile militare sau de servicii secrete sunt cele către care trebuie raportat.
Nici de data asta obligațiile de transparență decizională nu au fost respectate (conform art. 6 alin. 2 din Legea 52/2003 anunţul referitor la elaborarea unui proiect de act normativ va fi adus la cunoştinţă publicului cu cel puţin 30 de zile înainte de supunerea spre analiză, avizare şi adoptare de către autorităţile publice), așa că ApTI a cerut și dezbatere publică și mărirea termenului standard al MCSI de la 10 zile la 30 pentru primirea de comentarii. Vezi textul integral al scrisorii trimise în atașament.
Ce le-a mai scăpat în propunerea de lege?
Vezi continuarea pe www.privacy.apti.ro
Add new comment