GDPR intră în vigoare în luna mai 2018. Iată ce trebuie să știi (I)
(Citește partea a II-a a acestui articol)
O dată cu aplicarea Regulamentului General privind protecția Datelor Personale (cunoscut ca GDPR) din 25 mai 2018, riscurile cu privire la încălcarea legislației privind protecția datelor personale cresc semnificativ, inclusiv cu amenzi de pînă la 4% din cifra de afaceri.
Datorită normelor mai stricte din mai 2018 privind protecția datelor, cetățenii au un control mai mare asupra propriilor date, iar întreprinderile beneficiază de condiții de concurență echitabilă. Va exista un singur set de norme pentru toate întreprinderile care funcționează în UE, indiferent unde își au sediul.
Deși este bine că se va elimina întru totul partea birocratică (notificarea la ANSPDCP), firmele trebuie să înțeleagă faptul că va fi în responsabilitatea lor să arate că îndeplinesc cerințele Regulamentului, dar și că au la dispoziție unele proceduri prin care se respectă protecția datelor personale pe parcursul activității. Nu va exista o soluție perfectă pentru toată lumea, una prin care implementarea să se poată face bătând din palme, ci soluția va depinde în primul rând de ce date colectează firmele, dar și de modul în care se asigură că terții cu care colaborează respectă aceste principii.
De ce să schimbăm normele?
Este vorba despre încredere și despre dezvoltarea afacerilor. Neîncrederea în vechile norme privind protecția datelor a stat în calea economiei digitale și poate chiar în calea întreprinderii dvs.
Doar 15% dintre oameni consideră că au control deplin asupra informațiilor pe care le furnizează online. Va exista un singur set de norme pentru toate companiile care prelucrează date în UE și încheierea de relații comerciale va fi mai facilă și mai echitabilă.
ℹ︎ Mai multe despre legislația UE cu privire la protecția datelor
ℹ︎ Contactați autoritatea locală de protecție a datelor (în România, este vorba despre Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal)
Infografii © Uniunea Europeană, 2017
Add new comment