Cum contribuim la Wikipedia
De câte ori ai intrat pe Wikipedia ca să citești repede care-i treaba cu o persoană, cu un oraș, cu un termen tehnic? Așa-i că-n majoritatea cazurilor ai folosit Wikipedia în limba engleză? Practic, Wikipedia este cel mai citit site în 43 de țări din întreaga lume (dacă nu luăm în calcul site-urile de social media). Conform studiului celor de la Hostiger, Wikipedia este cel mai vizitat site (și) în România.
Wikipedia în limba română împlinește anul viitor 20 de ani și este unul dintre cele peste 300 de proiecte Wikipedia dezvoltate de voluntari din întreaga lume. Fie că vorbim de Wikipedia în limba engleză sau în limba română, publicul român ajunge pe aceste pagini în căutarea de informații.
Fiind un efort voluntar, oricine poate contribui cu informații de calitate fie prin documentare din surse de încredere fie prin traducerea de pagini (folosind aplicația de traducere existentă în interfața Wikipediei).
Wikipedia este cel mai mare proiect de colaborare cu licența liberă pe care îl avem pe Internet. Și, cum ApTI susține accesul liber la informație, al oricui, pe limba lor...
...vă invităm la două cursuri de introducere în scrierea de articole pe Wikipedia!
Wikimedians of Romania și Moldova organizează, în luna decembrie, două evenimente publice, cu accesul deschis pentru oricine dorește.
1. Sa învățăm despre Wikipedia in limba româna.
Împreună cu Claudia Șerbănuță de alți membrii ai echipei Wikimedians of Romania și Moldova. Dacă sună interesant, faceți loc în calendar pe 7 decembrie, de la 6 la 7:30PM, pentru primul eveniment, unul introductiv.
Ne ia fix de la zero și ne învață cum contribuim la Wikipedia și cum putem extinde contribuțiile existente (indiciu - puteți să si câștigați niște premii în concursul Wiki Loves Romania). Povestim despre care sunt lucrurile cele mai accesibile de făcut la început de drum, despre cum navigăm interfața de la Wikipedia și toate uneltele pe care ni le oferă, despre Universul Wiki, stilul de scriere și punctul de vedere neutru.
E liber la pus întrebări organizatorilor: articolele nu au autor?, cum este creditată munca mea? pentru cine lucrez?
Pe 7 decembrie, ne auzim de la 6 la 7:30PM aici : https://meet.jit.si/IntroducereInWikipedia2022
Noi vă propunem ca, până la acest curs, să vă faceți un cont pe Wikipedia, sau să vă recuperați parola de la cel existent. Veți putea să treceți pas cu pas prin curs cu noi, așa că ajută mult să aveți acces la contul vostru.
O introducere scrisă în Wikipedia puteți găsi aici.
2. Curs de scriere articole Wikipedia
Un curs pentru cei care au editat sau tradus deja conținut pe Wikipedia, care sunt familiari cu interfața. Cursul este disponibil aici și poate fi urmat de oricine, în ritmul său.
În urma parcurgerii cursului despre scrierea de articole în Wikipedia veți putea crea un articol nou ce respectă regulile de notabilitate și verificabilitate ale proiectului. Veți învăța despre structura și modul de formatare al articolului, despre adăugarea de surse și imagini, dar și despre traducerea unui articol dintr-o altă limbă.
Invitația pe care v-o lansăm este să învățăm, dar și să edităm împreună, să aducem în Wikipedia în limba română informații care sunt de ajutor pentru public, care clarifică teme și discuții care credem că sunt importante.
Add new comment