Consultare WHOIS și date personale
ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a pus în dezbatere o nouă politică prin care face obligatorie afișarea în registrul public WHOIS a datelor personale ale celor care înregistrează un nume de domeniu. ICANN dorește să limiteze posibilitatea de înregistra nume de domenii printr-o companie terță (privacy/proxy service) doar indivizilor, nu și persoanelor care înregistrează un site comercial.
Care sunt implicațiile pentru viața privată? Nu este normal să fie obligatoriu să ai datele personale listate public și să nu poți opta pentru înregistrarea domeniului printr-o companie care oferă acest serviciu dedicat. O astfel de măsură poate pune în pericol viața privată a deținătorilor de site-uri comerciale - care pot fi de exmplu simple ONG-uri care vând caricaturi și parodii în legătură cu sistemul opresiv al țării unde activează. Și până la urmă cine este ICANN să decidă ce este activitate comercială?
Fie că ți-ai înregistrat până acum un domeniu sau ești un simplu utilizator de Internet, spune-ți părerea! Consultarea publică este deschisă până la 7 Jul 2015 23:59 UTC, iar comentariile pot fi trimise la adresa comments-ppsai-initial-05may15@icann.org. În ajutor, au fost lansate două campanii împotriva adoptării acestei propuneri - puteți să semnați petiția online de pe site-ul savedomainprivacy.org sau folosi telefonul și emailul de pe site-ul respectourprivacy.com. Toate comentariile trimise sunt disponibile în arhiva publică (în acest moment sunt peste 11.000 de comentarii trimise).
În calitate de membru EURALO, ApTI a trimis o poziție legată de propunerea ICANN, arătând care este impactul asupra dreptului la viața privată și cerând să mențină în continuare opțiunea de a înregistra site-uri printr-un serviciu privacy/proxy. Textul integral al comentariului este disponibil în atașament, iar pe privacy.apti.ro este disponibil un rezumat.
Add new comment