Ce efect au acţiunile ICANN asupra Internetului?
ICANN joacă un rol unic în ceea ce priveşte infrastructura Internetului. Având contracte cu registre (entităţi care gestionează domeniile de nivel superior) şi registrari (companii care vând nume de domenii către indivizi şi organizaţii), ICANN contribuie la definirea modului de funcţionare şi de extindere a sistemului de nume de domenii.
Registrari
ICANN a creat sistemul de registrari (împreună cu procedurile de acreditare a acestora) pentru a introduce mai multă competiţia pe piaţa Internet. Ca rezultat, au apărut sute de companii care vând nume de domenii, ceea ce a condus la scăderea semnificativă (de 80%) a costurilor pentru numele de domenii. Astfel, în momentul de faţă există o piaţă diversă şi vibrantă în domeniul furnizării de identificatori Internet.
Procesul de acreditare a registrarilor este în prezent în proces de revizuire, fiind necesară adaptarea sa la caracteristicile unei pieţe a numelor de domenii aflată în continuă schimbare.
Soluţionarea disputelor
ICANN a contribuit la crearea şi impementarea unui sistem necostisitor pentru soluţionarea disputelor privind proprietatea asupra numelor de domenii. Politica uniformă de soluţionare a disputelor privind numele de domenii (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy – UDRP) a fost folosită de nenumărate ori în vederea soluţionării conflictelor privind proprietatea asupra numelor de domenii, evitându-se astfel necesitatea de a se apela la proceduri judiciare costisitoare şi complexe.
Noi domenii de nivel superior
ICANN este în măsură să aprobe introducerea de noi domenii generice de nivel superior, proces care conduce la extinderea spaţiului online disponibil utilizatorilor finali. Până în prezent ICANN a introdus peste zece noi domenii de nivel superior (.aero, .biz,..coop, .museum, .name, .pro, .asia, .cat, .jobs, .mobi, .tel şi .travel) alături de cele opt existente înainte de crearea sa (.com, .edu, .gov, .int, .mil, .net, .org, .arpa).
În iunie 2011, Consiliul Director al ICANN a luat o decizie importanţă cu privire la extinderea sistemului de nume de domenii, adoptând lansarea Programului pentru noi gTLD-uri (New gTLD Program), care va permite, începând cu anul 2012, înregistrarea de noi astfel de domenii denivel superior.
Nume de domenii internaţionalizate
ICANN a adoptat introducerea de nume de domenii internaţionalizate (internationalized domain names – IDN), permiţând astfel înregistrarea de nume de domenii în diverse limbi ale globului, ceea ce va avea ca efect extinderea utilizării Internetului la nivel global.
IDN-urile sunt nume de domenii care conţin şi alte caractere decât cele 26 de litere (a-z) care alcătuiesc alfabetul latin de bază. Un IDN poate conţine litere latine cu diacritice (accente, sedile, etc) sau caractere aparţinând unor alfabete nelatineşti (arab, chinezesc, etc)[1].
Domeniile de nivel superior IDN vor oferi multiple oportunităţi şi beneficii utilizatorilor de Internet din întreaga lume şi le vor permite să creeze şi să utilizeze nume de domenii în propriile limbi şi alfabete.
[1] Lista IDN-urile solicitate şi/sau alocate este disponibilă la http://www.icann.org/en/topics/idn/fast-track/string-evaluation-completion-en.htm
Add new comment