Marile companii NU le spun utilizatorilor cum le sunt afectate drepturile (Ranking Digital Rights Corporate Accountability Index 2017)
Raportul Ranking Digital Rights Corporate Accountability Index arată că marile companii mondiale de Internet și comunicații mobile nu le oferă utilizatorilor destule informații despre modul în care politicile lor corporatiste afectează drepturile internauților. Unele companii și-au îmbunătățit scorul față de cel din 2015, dar în continuare corporațiile au lacune în a-i informa pe oameni despre politicile lor de securitate. Ranking Digital Rights a analizat un grup de 22 de companii ale căror produse și servicii sunt folosite de peste 1,5 miliarde de utilizatori.
Studiul realizat de New America s-a bazat pe 35 de indicatori din 3 categorii:
- Guvernanță
- Libertate de exprimare
- Viață privată
Cele mai mari scoruri
Google a ieșit pe locul 1 din cele 12 companii de Internet și mobile, urmat imediat de Microsoft. Doar două companii au avut un scor peste 60%. Vodafone și AT&T au ieșit la egalitate pe primul loc în topul celor 10 companii de telecomunicații. În raportul pe 2017, au fost adăugate 6 companii noi, printre care Apple și Samsung, față de index-ul din 2015. Apple ocupă locul al 7-lea din 12 la companiile de mobile, cu un scor de 35%.
Alte constatări din raport:
- Libertatea de exprimare are de suferit. Cu unele excepții notabile, majoritatea companiilor nu oferă destule informații despre politicile care afectează libertatea de exprimare a utilizatorilor.
- Informațiile despre utilizatori nu sunt administrate transparent. Companiile nu spun cum sunt colectate, stocate și folosite datele despre utilizatori și nu explică modul în care realizează profilurile consumatorilor.
- Securitatea informațiilor este pusă la îndoială. Nu știm dacă aceste companii fac suficiente eforturi pentru a asigura securitatea datelor colectate, deci nu știm cât de vulnerabili sunt utilizatorii la atacuri sau la folosirea în scopuri ilegale a datelor.
Add new comment