Parlamentul European nu consideră că încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală reprezintă un risc la adresa securității UE
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.10
Cu o majoritate covârșitoare de 503 voturi pentru, 55 împotrivă și 56 de abțineri, Parlamentul European a respins ideea includerii protecției drepturilor de proprietate intelectuală ca element cheie al securității interne a Uniunii Europene.
În Strategia Internă de Securitate pe care Comisia Europeană a adoptat-o la sfârșitul anului 2010, se arată că produsele contrafăcute periculoase reprezintă un risc pentru sănătatea oamenilor. Contrafacerea reprezintă o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. “Pirateria” este, de asemenea, o încălcare a drepturilor de proprietate intelectuală. În consecință, lupta împotriva “acțiunilor de contrafacere și piraterie” trebuie inclusă în Strategia Internă de Securitate a UE.
Această poziție este parte a unei strategii mai extinse, așa cum o dovedește ACTA, prin care se încearcă abordarea într-o manieră similară a tuturor drepturilor de proprietate intelectuală, considerându-se că medicamentele periculoase sunt la fel de importante ca și descărcarea ilegală de fișiere. Problema constă însă în faptul că dacă încălcările grave și cele banale ale drepturilor de proprietate intelectuală sunt considerate a fi la fel de importante, se va ajunge la situația în care încălcările grave vor fi considerate banale, și invers.
Parlamentul European, fiind mai atent la modul în care Comisia Europeană abordează drepturile de proprietate intelectuală (ca urmare a discuțiilor referitoare la ACTA), a sesizat încercarea, nereușită până în prezent, a Comisiei de a continua să impună această abordare care tinde să capete un caracter isteric. Orice s-ar spune despre descărcarea unei melodii fără autorizație, numărul de decese pe care această acțiune le-ar putea cauza este, credem noi, semnificativ scăzut.
Textul final adoptat de către Parlament în această chestiune este următorul: Parlamentul “consideră, însă, că nu pare a fi pe deplin justificată sau potrivită includerea aplicării drepturilor de proprietate intelectuală – o chestiune care este parte a unei dezbateri specifice și amănunțite – în cadrul Strategiei de Securitate Internă”.
Rezoluția adoptată de către Parlament vorbește și despre lipsa de dovezi care să justifice măsurile de securitate de la nivelul UE, exprimându-se în favoarea unei analize la nivel european a amenințărilor, care să se bazeze “pe o metodologie mai transparentă și mai robustă pentru evaluarea amenințărilor, precum și pe informații relevante și cuprinzătoare provenind de la statele membre”.
Informații suplimentare:
Raportul EDRi privind propunerea Comisiei Europene referitoare la Strategia de Securitate Internă
Articol de Joe McNamee – EDRi
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment