Neelie Kroes și schimbările de atitudine față de chestiunea neutralității Internetului
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 11.11
În data de 30 mai 2013, Neelie Kroes, vice-președinte al Comisiei Europene și comisar pentru Agenda Digitală, a ținut un discurs în fața Parlamentului European, în care a vorbit despre necesitatea garantării neutralității Internetului în Europa. În cadrul acestui discurs, Kroes a anunțat că va propune un pachet legislativ până în primăvara anului 2014. „Nu ne putem permite în Europa toate aceste obstacole nenumărate, inutile și artificiale în calea pieței unice în domeniul telecomunicațiilor”, a afirmat Kroes, solicitând sprijinul Parlamentului European în acest sens.
Solicitarea a fost suprinzătoare, având în vedere faptul că Parlamentul a emis deja două rezoluții, în decembrie 2012, prin care a cerut Comisiei să propună o legislație care să garanteze neutralitatea Internetului și a îndemnat-o pe Neelie Kroes să renunțe la abordarea „așteptăm și vedem”.
Kroes și-a manifestat cu entuziasm intenția de a introduce o reformă și de a crea o piață unică puternică: „Vreau să puteți spune că ați salvat dreptul cetățenilor de a accesa un Internet liber, garantând neutralitatea Internetului. Vreau să vă canalizați cunoștințele și pasiunea într-o legislație necesară pentru realizarea unei piețe unice reale.”
Însă la doar o săptămână după ce a solicitat sprijinul Parlamentului European pentru garantarea neutralității Internetului, Kroes a confirmat îngrijorările societății civile cu privire la faptul că poziția sa asupra acestei chestiuni rămâne problematică.
În cadrul unui discurs rostit la un eveniment organizat în cadrul Parlamentului European în 4 iunie, Kroes a identificat „transparența”, „opțiunea consumatorilor” și „posibilitatea consumatorilor de a schimba furnizorul fără să întâmpine nenumărate obstacole”, și nu neutralitatea Internetului, ca fiind principalele soluții pentru un Internet deschis. „Pentru mine, o platformă deschisă este bazată pe competiție, inovare, transparență și posibilitatea de alegere”, a declarat comisarul.
Evenimentul din 4 iunie, denumit „Garantarea competiției și Internetului deschis în Europa”, a fost găzduit de către Marietje Schaake, membru al grupului euro-parlamentar ALDE și Sabine Verheyen, membru al grupului euro-parlamentar EPP. După discursul lui Neelie Kroes, au urmat intervenții pe subiectul neutralității Internetului din partea unor reprezentanți și experți din instituțiile europene, societatea civilă și industrie.
Deși a declarat că Internetul este „un loc adecvat pentru exercitatea libertății”, Kroes pare să fie de acord cu ideea că operatorii trebuie să ofere diferite tipuri de Internet, din moment ce „diferiți utilizatori au diferite nevoi în materie de rețea”.
Dar a făcut referire la studiul efectuat în 2011 de către autoritățile europene de reglementare, din care a reieșit că 20% dintre cetățenii europeni sunt supuși unor restricționări arbitrare ale accesului fix la Internet, procentul fiind de 36% în cazul conexiunilor mobile. „Îmi este clar că mulți europeni așteaptă protecție fată de astfel de practici comerciale”, a arătat comisarul.
Însă Kroes nu a propus nicio soluție concretă la această problemă, subliniind faptul că transparența, și nu neutralitatea Internetului, este principala soluție pentru un Internet deschis. „În condițiile unei transparențe reale, mă îndoiesc că vor exista mulți consumatori care să achiziționeze astfel de servicii limitate. Mă îndoiesc că vor exista mulți ISP-iști care să îndrăznească să ofere un astfel de serviciu.”
După ce și-a încheiat discursul, Neelie Kroes a primit o scrisoare deschisă pe tema neutralității Internetului, semnată de 20 de CEO și antreprenori europeni, reprezentând o gamă largă de companii online. Această coaliție, care include companii precum Viber, The Next Web, Storify și WeePee, și-a exprimat susținerea în lupta împotriva tendințelor operatorilor de acces de a acționa ca paznici ai Internetului.
Societatea civilă continuă să pledeze pentru o propunere care să legifereze principiul neutralității Internetului. Deși inițierea unei astfel de acțiuni în cursul actualei legislaturi a Parlamentului European este posibilă doar până în această toamnă, „se poate, dacă există voință”, așa cum scrie Markus Beckedahl pe blogul german Netzpolitik.
Informații suplimentare:
(Mulțumiri lui Raegan MacDonald, Access, observator EDRi)
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment