O să avem servicii digitale mai puțin invazive? Parlamentul european aprobă DSA
Pe 20 ianuarie 2022, Parlamentul European a votat amendamente pentru Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA), o propunere de Regulament european care schimbă regimul intermediarilor online, reglementați în trecut prin directiva e-commerce din 2002, dar și adaugă noi detalii cu privire la serviciile digitale.
Unul din scopurile suplimentare ale Regulamentului este de a oferi platformelor de conținut online limite clare în care aceștia să implementeze și să servească reclame. Folosirea informației personale a utilizatorilor care vizitează platformele online pentru a servi reclame este o practică asupra căreia societatea civilă europeană a tras în repetare rânduri un semnal de alarmă. La rândul lor, platformele de conținut depind de venitul generat de servirea reclamelor. DSA își propune să protejeze viața privată a utilizatorilor și nevoia de susținere financiară a platformelor.
Problema servirii conținutului ales în baza informației pe care platformele online o colectează despre utilizatori este atât o problemă de sănătate publică, cât și o unealtă pentru polarizare politică. În octombrie 2021, Frances Haugen, fost angajat Facebook, a făcut publice documente interne ale companiei, din care reieșea că sistemul de alegere a conținutului și a reclamelor pe care le vede un utilizator are efecte negative asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Platforma a permis unor persoane publice să încalce regulile de postare de conținut, dar, în paralel, moderarea de conținut suprimă exprimarea unor grupări politice pe care platforma în sine le etichetează ca fiind periculoase.
Parlamentul European a evitat să interzică în mod irevocabil platformelor online să livreze conținut și reclame în baza informațiilor personale ale utilizatorilor. DSA, în forma în care a fost votat, interzice, însă, folosirea unor tehnici prin care utilizatorii sunt ademeniți înspre alegerea de a face publice detalii personale despre ei înșiși. Un alt aspect important este obligarea platformelor să permită utilizatorilor să refuze să le fie urmărită activitatea online printr-un proces la fel de ușor cum este procesul prin care își dau consimțământul.
Un ultim detaliu important este legat de interzicerea statelor membre ale UE să restricționeze folosirea criptării, inclusiv un drept de a folosi serviciile digitale în mod anonim. Mai mult, se reconfirma principiul că nu există o obligație de monitorizare generală, deci companiile care oferă servicii precum găzduire sau mesageria instant (adică Whatsapp, Signal sau Telegram) nu sunt obligați să stocheze în masă datele tuturor utilizatorilor, așa cum se pare că ar dori unele autorități. Acest detaliu este important și în contextul unei propuneri legislative ajunsă recent în Senatul României care contravine Actului legislativ privind serviciile digitale în forma sa din prezent.
Cum arată trei amendamente ale Actului legislativ privind serviciile digitale și cum au votat europarlamentarii
1."Conținutul și reclamele servite nu se vor baza pe profilul utilizatorului" - amendamentul a picat
"Online platforms that display advertising, per default it shall not be based on profiling. In addition online platforms shall esure that the recepients of the service can identify, for each specific advertisment displayed to each individuals recepient, in a clear and unambiguous manner and in real time"
PENTRU 187
ÎMPOTRIVĂ 482
ABȚINERE 23
Află aici cum au votat europarlamentarii Români
2."Folosirea informațiilor persoane ale minorilor cu scopul de a le servi reclame este interzisă" - amendamentul a trecut
"3. Targeting or amplification techniques that process, reveal or infer personal data of minors or personal data referred to in Article 9(1) of Regulation (EU) 2016/679 for the purpose of displaying advertisement are prohibited."
PENTRU 410
ÎMPOTRIVĂ 273
ABȚINERE 9
Află aici cum au votat europarlamentarii Români
3. "Platformele vor informa utilizatorii despre colectarea datelor personale, inclusiv asupra modului în car vor fi monetizate. Unui utilizator trebuie să îi fie la fel de ușor să accepte sau să refuze prelucrarea." - - amendamentul a trecut
"Online platforms shall ensure that recipients of services can easily make an informed choice on whether to consent, as defined in Article 4 (11) and Article 7 of Regulation (EU) 2016/679, in processing their personal data for the purposes of advertising by providing them with meaningful information, including information about how their data will be monetized. Online platforms shall ensure that refusing consent shall be no more difficult or time-consuming to the recipient than giving consent. In the event that recipients refuse to consent, or have withdrawn consent, recipient shall be given other fair and reasonable options to access the online platform."
PENTRU 329
ÎMPOTRIVĂ 303
ABȚINERE 60
Află cum au votat europarlamentarii Români
În cazul tuturor amendamentelor de mai sus, majoritatea europarlamentarilor Români s-au exprimat împotrivă, prin vot. Aleșii Români votează în linie cu ideologia grupurilor din care fac parte la rândul lor, însă atitudinea majoritar protivnică a acestora ne face să ne întrebăm cât de bine au înțeles impactul pe care acest proiect îl are asupra Internetului și a vieții private Protecția utilizatorilor de servicii online propusă prin DSA este cu mult mai robustă decât legislația pe aceeași temă din Statele Unite ale Americii.
Totuși, procesul până la o implementare uniformă în statele membre ale acestor practici mai are de trecut câteva borne importante:
- Parlamentul European va începe negocierile cu Consiliul European și cu Comisia Europeană. Franța ocupă președenția rotativă a Consiliului, și caută să încheie aceste negocieri înainte de finalizarea mandatului său, în iulie. Abia atunci vom putea discuta de textul final a acestui act.
- Regulamentul se aplica direct, iar propunerea actuală este ca în 3 luni de la finalizare sa fie deja implementat. Totuși fiecare țară membră poate adopta norme de aplicare ale acestora. (in special pe partea administrativa)
Contribuție de Alex Ștefănescu
Add new comment