Poziția Comisiei Europene privind mecanismul Do Not Track
Articol preluat din Newsletter-ul EDRi 10.13
Comisia Europeană s-a implicat în discuțiile purtate în cadrul Worldwide Web Consortium (W3C) asupra mecanismului Do Not Track (DNT), transmițând W3C o scrisoareprin care solicită ca organizația să ceaară producătorilor de browsere să ofere utilizatorilor opțiuni DNT atunci când aceștia instalează sau rulează pentru prima dată un browser și să le permit să schimbe setările implicite.
DNT este un mecanism standard care ar urma să semnaleze dacă un utilizator dorește ca firmele de publicitate online și site-urile web să îi monitorizeze activitățile pe care le desfășoară online. “Standardul ar trebui să prevadă faptul că, în momentul instalării sau utilizării pentru prima dată a unui browser, utilizatorul este informat în legătură cu importanța opțiunii DNT și cu setările implicite și i se permite să schimbe aceste setări”, se arată în scrisoarea transmisă de Robert Madelin, șeful Directoratului General pentru Societate Informațională și Media din Comisia Europeană.
În 31 mai 2012, Microsoft a anunțat că Internet Explorer 10 (IE10) va avea setată, implicit, opțiunea DNT. Însă poziția W3C este opusă celei a Microsoft. Într-un proiect al standardului, publicat după anunțul Microsoft, W3C declara că utilizatorii trebuie să aibă posibilitatea de a-și exprima opțiunile și că un producător de browsere nu poate face acest lucru în locul lor – idee susținută și de către Firefox.
Comisia Europeană nu pare să fie deranjatăde setarea implicită a opțiunii DNT. “Comisia nu este de părere că setările implicite determină sau distorsionează posibilitatea de alegere a proprietarului”, arată Madelin. Susținătorii protecţiei vieții private tind să fie și ei împotriva unei setări implicite a opțiunii DNT, considerând că aceasta nu ar trebui impusă utilizatorilor, care ar trebui să aibă posibilitatea să aleagă. Comisia Europeană este interesată în principal de educarea utilizatorilor, considerând că nu setarea implicită a DNT, ci furnizarea de informații clare despre DNT, este principala chestiune care trebuie discutată.
Săptămâna trecută, DNT a fost discutat și în SUA, în cadrul unei audieri publicepe tema “Necesitatea protecției vieții private; este auto-reglementarea adecvată?”, organizată de Comisia penntru comerț, știință și transport a Senatului american.
Un lucru pare să fie agreat de toată lumea – DNT este necesar și trebuie implementat cât mai curând posibil.
Informaţii suplimentare:
Europe officials want all browsers to prompt users to set their privacy choice(25.06.2012)
Licenţă: Creative Commons Atribuire 3.0
Add new comment